latinica  ћирилица
14/12/2015 |  14:06 | Аутор: Б92

Четири знака који упозоравају на срчани удар

Ако ваше тијело жели нешто да вам каже, колико га пажљиво слушате? Пратите ли знакове који вам указују да нешто није у реду? Прочитајте која су то 4 сигурна знака која воде до срчаног удара.

Наше тијело нам шаље сигнале за сваки здравствени проблем са којим се суочава. Ипак, знакови које нам наше тијело шаље кад пролази кроз прехладу или пробавне сметње нису толико важни као они које нам шаље кад је у питању срце, а игнорисање тих сигнала може бити смртоносно.

Истраживачи са Дјук Универзитета у Америци су недавно објавили да је непрепознатљиви инфаркт миокарада (тихи срчани удар) много чешћи него што се то раније мислило. А, нажалост тихи срчан удар са собом носи веома висок ризик од смрти. Исто истраживање је показало да чак 200 хиљада Американаца годишње претрпи срчани удар, а да то уопште не зна.

На ове сигнале посебно треба да обрате пажњу они који имају проблема са повишеним триглицеридима, повишеним холестеролом или већ узимају неке лијекове. American heart association, је објавило листу најчешћих симптома срчаног удара.

1. Бол у прсима.Најчешћи сигнал који поручује да нешто није у реду јесте бол у прсима. Ако осећате оштар бол у смамом центру прсног коша који не попушта након ни након неколико минута и продире све до леђа, требало би да се чим прије јавите лекару.

2. Мучнина и знојење такође могу бити симптом срчаног удара у комбинацији са неким другим симптомима.

3. Недостатак ваздуха/кратак дах/отежано дисање које може да се појави уз бол у прсима или независно.

4. Бол у другим деловима тела. Бол прозрокована срчаним проблемима може да се појави и у другим деловима тијела као што су обе надлактице, леђа, врат, вилица па чак и стомак. Бол у другим деловима тела је чешћи симптом срчаног удара код жена него код мушкараца. Жене чешће осећају и мучнину знојење.