latinica  ћирилица
17/12/2015 |  08:58 ⇒ 11:25 | Аутор: Независне

У Берлину сви желе да виде Тристана

Скелет 12 метара дугог Тираносауруса рекса застрашујуће чељусти, који ће од данас бити изложен у Природњачком музеју у Берлину, изазвао је огромно интересовање становника Берлина, главног града Њемачке.
Тираносаурус рекс - Фото: илустрација
Тираносаурус рексФото: илустрација

У нади да ће новонастала јагма за диносаурусе повећати број посјета, музеј је у сриједу позвао представнике медија да се изблиза упознају са 66 милиона година старим "гуштером тиранином" по имену Тристан.

Скелет тог праисторијског предатора један је од најкомплетнијих фосилних остатака ове врсте диносауруса који су досад откривени у свијету, а од којих се већина налази у приватним колекцијама.

Захваљујући данском бизнисмену и колекционару фосила Нилсу Нилсену, Тристан ће у Берлину боравити најмање три године.

"Диносауруси привлаче посјетиоце у музеје, а један овакав експонат подстиче интересовање дјеце за науку", изјавио је Нилсен који је Ти-рекса назвао по свом сину.

Њемачки медији су са одушевљењем пропратили Тристанов долазак у престоницу - један лист је фотографију диносауруса објавио на првој страни уз наслов "Ich bin ein Berliner", чувену реченицу коју је амерички предсједник Џон Кенеди изговорио током посјете граду.

Министарка образовања и истраживања Јохана Ванка назвала је диносауруса "спектакуларним открићем" које ће имати "удобан привремени смјештај" у берлинском Природњачком музеју, познатом по својим јединственим збиркама и научним истраживањима.

Чељусти ти-рекса     (Фото:РТС)

Фосил четири метара високог Ти-рекса откривен је 2010. у америчкој држави Монтани. Његово ископавање је трајало пуне двије године. Научници берлинског музеја су мукотрпним радом саставили 300 дијелова скелета, од којих су 170 оригинални, а остатак репродукције.

Тим од 70 научника ће све вријеме проучавати фосил, укључујући његову 180 килограма тешку лобању, како би установили његову старост и што више научили о његовом окружењу и навикама.

"Да ли је Ти-рекс био предатор или лешинар? Слика о њему се стално мијења и то је узбудљиво", рекао је Уве Молџик, супервизор мултимедијалне изложбе "Тристан - Берлин показује зубе".

Палеонтолози су већ окрили једну занимљивост везану за џиновског месождера: Тристан је имао проблема са зубима и отечену чељуст, што је вјероватно била посљедица тумора костију.

Природњачки музеј у Берлину већ посједује једну од најбољих колекција фосила диносауруса на свијету, махом откривених у Танзанији почетком XX вијека.

Крволочном Тристану ће током боравка у музеју правити друштво дугогодишњи "Берлинац", брахиосаур 13 метара дугог врата, који је, за разлику од новог госта, био вегетаријанац.