latinica  ћирилица
17/12/2015 |  18:19 | Аутор: Агенције

Бадеми гасе жељу за чипсом, суве смокве за слаткишима

Чак и ако се придржавате правила здраве исхране и редовно вјежбате, повремени напади жеље за слатким или сланим грицкалицама могу да покваре сав труд у скидању килограма.
Храна - Фото: илустрација
ХранаФото: илустрација

Ако повремено поједете мало чипса или две бомбоне, неће се догодити ништа лоше, али кад сте стварно гладни, кесица чипса или гомила помфрита нису здраво рјешење.

Око 30 грама чипса има 150 калорија и 9 грама масти, док стандардна кесица чипса садржи 7 до 8 пута већу количину, а ако немате мјеру, врло лако је отргнути се контроли и појести све. Умјесто тога, ако баш имате жељу за сланим грицкалицама, радије направите кокице. Од 30 грама кукуруза добићете око три пуне шољице грицкалица, а ова количина има само 110 калорија, око 1,3 грама масти, али и и око 4 грама влакана, која су корисна у исхрани.

Добра замјена су и орашасти плодови и сјеменке, односно бадеми, кикирики, сјеменке сунцокрета или индијски орах. Тридесет грама садржи од 120 до 190 калорија, а пружиће вам дуготрајнији осјећај ситости него што то може гомила скроба у чипсу. Умјесто чипса, на тањир можете да ставите неколико маслина, мало капара, насјецкани кисели краставац или мало киселог купуса.

Шест маслина има око 20 калорија и 1,5 грама масти, краставци су готово некалорични, а кисели купус, осим врло мало калорија, садржи и велику дозу витамина Ц, као и низ других корисних витамина и минерала. Добра замјена за чипс су и алге - пакет величине кесице чипса садржи само 30 калорија и много корисних минерала.

Слично је и са жељом да навалите на хрпу помфрита: једна мала порција помфрита из ресторана брзе хране има 230 калорија и 11 грама масти. Добро рјешење могу да буду штапићи целера које сте уваљали у сусам и мало попржили на маслиновом уљу. Они који не могу да одоле гуменим или карамел бомбонама, могу да се “преваре“ куглицама од сувих шљива, које се праве тако што се насецкају шљиве насецкају, дода мало јаворовог сирупа, кашичица сојиног путера и кашика какаа који не садржи шећер. Куглице можете правити и од сувих смокви и сјецканих бадема.

Ови мали залогаји посебно су здрави за децу јер су изузетно богати витаминима и минералима, између осталог магнезијумом, калијумом и калцијумом, који је важан за развој костију. Суве шљиве имају изузетна антиоксидативна својства. Обје суве воћке богате су и влакнима, па су корисне и за варење, али будите умјерени јер садрже и много воћног шећера.