latinica  ћирилица
18/12/2015 |  15:25 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Жељани Трифуновић, тешко обољелој деветогодишњој дјевојчици потребна помоћ (ВИДЕО)

Од ријетке и тешке болести болује и Жељана Трифуновић, из Сокоца. Жељана болује од болести која је узрокована мутацијом гена, туберозна склероза, праћена и Вестовим синдромом.
Жељани Трифуновић, тешко обољелој деветогодишњој дјевојчици потребна помоћ - Фото: РТРС
Жељани Трифуновић, тешко обољелој деветогодишњој дјевојчици потребна помоћФото: РТРС

 Дјевојчица има девет година, а болест је дијагностикована када је имала само три и по мјесеца.
Због таложења калцијума на мозгу не говори. Проходала је са четири године, али за сваки њен корак треба ослонац. Једини на које се до сада ослањала су њени родитељи, Сања и Предраг, који први пут за протеклих девет година траже помоћ, да олакшају живот својој јединици. 

 Здрава и напредна беба до три и по мјесеца, када су родитељи уочили нападе сличне епилептичним, болно грчење и тикове. Њихову бојазан да Жељана није добро, нажалост, потврдили су неуропедијатри у Тиршовој у Београду. Калцијум се погрешно таложи и то на можданој овојници.

" Напади су трајали до пола минуте, али су је толико исцрпљивали да би након тога спавала по неколико сати. Сваки тај напад психомоторно би је уназадио, тако да нико не зна на ком је нивоу узраста данас", навео је Предраг Трифуновић, Жељанин отац.

Болест ју је осудила на тишину, Жељана није у могућности да ријечима искаже своје муке. Родитељима и особљу завода "Др Мирослав Зотовић“ ријечи и нису биле потребне. Спасили су је од стопостотне инвалидности.

"Радила сам с њом вјежбе свакодневно 3 – 4 сата док нисам добила кретање. Циљ мог боравка у заводу и јесте обука. Захвална сам на подршци особљу и др Драгић у Клиничком центру Бањалука " каже Сања Трифуновић, Жељанина мајка.

Предраг и Сања до сада ни од кога нису затражили помоћ. Мајка је посвећена дјевојчици, а скромна плата ветеринарског техничара није довољна за честа путовања у Бањалуку и лијекове. Сабрил и Топомак су на позитивној листи, али Фризијум, лијек од којег зависи Жељанин живот не може да се купи у Српској.

 "Кутија кошта око 40 марака, набављамо је из иностранства, за мјесец потребне три кутије. У контакту сам са другим родитељима који имају болесну дјецу. Нама је најпотребније да се лијекови ставе на листу. Не можемо је препустити судбини када има напредка ", рекао је Предраг Трифуновић, Жељанин отац.
Сања и Предраг захваљују колегама у соколачкој ветеринарској станици, љекарима и особљу у бањалучким здравственим установама од којих Жељана, кажу, не добија само помоћ, него и љубав. Захвални су и за хуманитарну акцију "С љубављу храбрим срцима" , јер лијепо је знати да нису сами и заборављени у бригама за своју дјевојчицу.