latinica  ћирилица
19/12/2015 |  14:14 | Аутор: Б92

Пронађена важна разлика у мозгу особа са аутизмом

Неуролози Харварда и Технолошког института у Масачусетсу (МИТ) пронашли су по први пут повезаност између активности једног неуротрансмитера и симптома аутизма, што отвара могућност нових метода лијечења и дијагностиковања овог поремећаја.

Ово је прва откривена веза између неког неуротрансмитера и симтома аутизма“, каже Керолин Робертсон, која је на постдокторским студијама на Институту за истраживање мозга у оквиру МИТ.

Улога ГАБА неуротрансмитера је да блокира мождане ћелије да реагују на сигнале које примају из спољне средине.

“ГАБА је одговоран за сигнализирање неуронима да треба да се искључе“, објаснила је Робертсон. “Обично улази у игру када нека информација која се преноси треба да се искључи или филтрира“.

Научници су спекулисали да недостатак ГАБА може бити узрок хиперсензитивности, какву имају појединци са аутизмом.

Хиперсензитивност на спољне надражаје отежава људима да филтрирају жељене звукове и сензације и због тога се осјећају окруженим буком и хаосом. На примјер, нека дјеца са аутизмом могу бити толико осјетљива на осјећај боцкања џемпера или амбијенталне буке, да не могу да се концентришу на разговор.

За потребе студије, истраживачи су од групе испитаника која је имала аутизам и контролне групе тражили да обаве визуелни задатак који је захтијевао реакцију ГАБА неуротрансмитера. Обављање задатка ослањало се на способност да се једна слика занемари, како би фокус био на другој, у чему су особе са аутизмом показале слабије резултате.

Док су учесници радили на задатку, истраживачи су мјерили активност ГАБА у њиховим мозговима. Међу испитаницима из контролне групе, они са вишим нивоом тог неуротрансмитера могли су лакше да занемаре непотребну слику и фокусирају се на задатак, док код оних са аутизмом то није био случај, што је истраживаче навело на помисао да код њих “ГАБА не ради свој посао“.

“Није да људи са аутизмом немају тај неуротрансмитер. Није чак ни у нижим концентрацијама. Он само не утиче на визуелну перцепцију“, каже Робертсон.

Истраживачи кажу да не знају зашто је то тако, али најављују још истраживања на ту тему, како би видјели да ли повећањем активности неуротрансмитера могу ублажити симптоме аутизма.

Откриће је објављено у онлајн издању стручног часописа “Current Biology“.