latinica  ћирилица
20/12/2015 |  18:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Food52.com одлучио: Српске ванилице најбољи колачићи на свијету

Српске ванилице проглашене су за најбоље ситне колаче према истраживању познатог кулинарског сајта Food52.com.
Ванилице најбољи ситни колачи на свијету - Фото: Screenshot
Ванилице најбољи ситни колачи на свијетуФото: Screenshot

Рецепт за те колачиће номиновала је корисница сајта Александра, а ванилице су изгласане као најбољи ситни колачи са признањем "Your Best Holiday Cookie from Anywhere in the World".

Ванилице су традиционални ситни колачи у Србији, који припадају врсти линцер колача. Честе су на трпезама за Божић, Нову годину, славе, рођендане, крштења, сахране...

Рецепт који је овим колачићима донио титулу, за 60 ванилица гласи 200 грама шећера у праху, 1 махуна ваниле исјечена на комадиће, 300 грама масти, 250 грама кристал шећера, једно јаје, 2 жуманца и сок од једног лимуна. Потребне су и једна кашичица фино рендане лимунове корице, 250 грама мљевених ораха, 600 грама брашна и џем од шипака или кајсија.

Неколико дана унапријед, прије прављења, помијешати шећер у праху са исјеченом махуном ваниле и затворити у кутију, како би се добио ванилин шећер. У чинији помијешати маст са кристал шећером док не се добије крем.

Умути јаје, жуманца, лимунов сок и лимунову корицу, додати орахе и брашно и мутити док не се добије уједначено тијесто.
Покрити га и хладити у фрижидер бар три сата или током ноћи.

Угријајати рерну на 180 степени, ставити тијесто на добро побрашњену радну површину и разваљати на дебљину од око пола центиметра.

Обложити два плеха папиром за печење и уз помоћ мале модле вадити ванилице и ређати их размакнуте у плехове, а затим их пећи око 12 минута, тако да остану бијеле и пустити да се охладе на тепсији око пет минута. Затим их пребацити на решетку или равну површину док се потпуно не охладе.

Када су потпуно хладни, сваки кексић намазати џемом и поклопити другим кексићем. Сваки тако добијен "сендвич" добро уваљати у ванилин шецер, ставити их у лимену кутију и чекати један до два дана прије сервирања.