latinica  ћирилица
23/12/2015 |  14:14 | Аутор: Б92

Земљи пријети велика опасност од џиновских комета

Планета Земља је у већем ризику од удара астероида или комете, него што се раније мислило, утврдили су астрономи.

Већина студија која се бави потенцијално опасним небеским телима фокусирана је на објекте у појасу астероида између Марса и Јупитера.

Међутим, посљедњих деценија стручњаци су открили на стотине великих комета названих кентаурима, чије су орбите много веће што значи да би листу опасних објеката требало проширити.

Ове лопте леда и прашине обично у просјеку имају пречник од 50 до 100 километара и нестабилну елиптичну орбиту, а неке пресјецају путању великих планета попут Јупитера, Сатурна, Урана и Нептуна чија гравитациона поља повремено преусмеравају њихов пут ка Земљи – на сваких 40 до 100 хиљада година.

Како се приближавају Сунцу, комете се постепено распадају, а тај процес би могао да представља велику опасност по нашу планету.

“Распадање великих комета могло би да изазове дуготрајне периоде бомбардовања Земље који би могли да се протежу кроз 100.000 година“, написао је истраживачки тим у стручном часопису “Royal Astronomical Society journal, Astronomy and Geophysics”.

“У посљедње три деценије много смо уложили у праћење кентаура“, каже Бил Непијер са Универзитета Бекингем који је предводио студију.

“Наш рад сугерише да треба да гледамо даље од непосредног окружења. Ако смо у праву, ове удаљене комете могу представљати велику опасност и вријеме је да их боље упознамо“.