latinica  ћирилица
24/12/2015 |  09:14 | Аутор: Б92

Воз као луксузни хотел

Путовање жељезницом је посебан доживљај. Смјештај у двокреветној кабини кошта од 400 до 1.200 евра, пишу Вечерње новости.

Путовање возом је посебан доживљај, а аранжмани за многе од њих данас су скупљи од ноћења у најлуксузнијим хотелима свијета.

Неколико легендарних возова и данас саобраћа и њима путују само "одабрани" туристи. Ови возови су сада прави хотели на шинама који нуде више од обичног одмора и које не може свако да приушти. Постоје, међутим, и неке краће туре које редовно саобраћају, а возови пролазе кроз прељепе крајеве.

Да су возови све популарнији најбољи је доказ легендарни "краљ возова и воз краљева" - "Венис Симплон - Оријент експрес". Саобраћа Француском и Италијом, а сваки кутак у овом елегантном возу се пажљиво рестаурира како би све и даље било као између Првог и Другог свјетског рата. Најчешћа тура је од Париза до Венеције и траје два дуга дана са савршеном услугом, фантастичном кухињом и обавезом облачења вечерњих хаљина и смокинга.

"Оријент експрес" једном годишње пролази кроз Србију, а "Дањуб експрес" неколико пута на путу од Мађарске до Турске. Путовање траје четири дана, а важи за један од рјетких приватних возова у Европи.

Траншибирска жељезница никада није изгубила на популарности још од давне 1891. године. Постоје три руте, неколико возова и безброј цена карата. Најдужом жељезницом на свијету, дугачком 9.289 километара, од Москве (терминала Јарославски) до Владивостока, може да се пређе за седам дана, а најугодније је луксузним возом "Голден игл". Путовање у двокреветној кабини може да кошта од 400 до 1.200 евра са услугом "све укључено".

Неупоредиво краће траје вожња "Глечер експресом" од Зермата до Сент Морица. Швајцарска је позната по одличним возовима, али овај алпски ћира нуди нешто заиста спектакуларно током седмочасовне вожње: прелијеп поглед на плаво небо, дрвене куће, долине, предјеле. Воз пролази кроз 91 тунел и прелази преко 291 моста.