latinica  ћирилица
24/12/2015 |  12:36 | Аутор: Б92

Људска раса би могла да постане хиперинтелигентна?

Научници су открили двије мреже гена које одређују хоће ли неко бити интелигентан или просјечно паметан.
Мозак - Фото: илустрација
МозакФото: илустрација

Генима који дефинишу какву ће особа имати интелигенцију могло би се у будућности и манипулисати тако да би кроз неколико стотина година људска раса могла да постане хиперинтелигентна.

Научници сматрају да је интелигенција насљедна и да 75 одсто IQ-а зависи од гена а остатак од околине у којој растемо, образовању и људима с којима се дружимо. Међутим, све до сада није било познато који су то гени тачно одговорни за то какво имамо памћење и когнитивне способности.

'Главни прекидач за памет'

Научници вјерују да постоји тзв. главни прекидач који управља мрежама гена и када би могли да га пронађемо, могли би свакоме да повећамо интелигенцију.

'Знали смо да генетика има велику улогу у интелигенцији, али до сада нисмо знали који гени су за то одговорни. Сада знамо који су и да су повезани, што у теорији значи могућност и да једног дана мјењамо те гене, односно да модификујемо интелигенцију', изјавио је Мајкл Џонсон, један од аутора студије.

Научници су проучавали дјелове мозгова пацијената који су оперисани због епилепсије. Анализирали су на хиљаде њихових гена и здравих пацијената као и особа које имају различите неуролошке поремећаје као аутизам или оних с интелектуалним потешкоћама. Открили су да они гени који утичу на интелигенцију узрокују епилепсију или интелектуалне потешкоће уколико је на њима дошло до мутације.

Прије се сматрало да је интелигенција одређена позицијом церебралног кортекса, најдубљег дијела мозга, познатог као 'сива маса'.