latinica  ћирилица
25/12/2015 |  08:22 | Аутор: Б92

На први знак агорафобије потражите помоћ љекара

Особа која једном или више пута осјети парализирајући страх на јавном мјесту или у одређеним ситуацијама, а манифестује се као панични напад, осећај беспомоћности и срама, што прије треба да потражи стручну помоћ, савјетује Удружење њемачких неуролога, упозоравајући да је ријеч о анксиозном поремећају познатом као агорафобија.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Осјећај страха јавља се у тренутној или потенцијално очекиваној ситуацији, на примјер у затвореним просторима попут позоришта, трговине, у возилу јавног превоза или међу мноштвом људи, кажу њемачки неуролози.

Агорафобија најчешће почиње ненаданим паничним нападом, осећајем немоћи и страха да ће особа изгубити контролу на неком јавном мјесту. Прате је физички симптоми попут тахикардије, бола у грудном кошу, осјећаја гушења и слабости. Особе које су искусиле панични напад кажу да им се чинило као да су доживјеле срчани удар или као да ће умрети.

Неким људима проблем представља и сам излазак из стана. Код агорафобије и паничних напада ријеч је о подсвјесним збивањима због којих тијело добија сигнал да је у опасности. Притом у организму почиње да се лучи велика количина адреналина, која у објективним опасностима даје особи снагу за бијег, а у оваквој ситуацији изазива непријатне тјелесне симптоме који изазивају нападе панике.

Панични напади појављују се најчешће изненада и нису нужно везани уз одређену ситуацију или надражај. У већини случајева обољела особа избјегава мјесто или ситуацију у којој се напад догодио, због чега је овај аспект уско повезан с агорафобијом и касније са страхом од страха. Њемачки неуролози истичу да фобије нису психијатријске болести него психолошки поремећаји.

Један од главних окидача панике је накупљени стрес, а добра је вијест да се успјешно лијечи психотерапијом. Најчешће је то когнитивно-бихевиорална терапија која се у тежим случајевима комбинује с антидепресивима и анксиолитицима, а љекари препоручују и аутогени тренинг, медитацију, вјежбе дисања...

По подацима америчкога државног Института за ментално здравље, у Сједињеним Државама од напада панике пати око 40 милиона становника.