latinica  ћирилица
25/12/2015 |  09:48 | Аутор: СРНА

ФЗО: Мање пацијената на лијечењу у иностранству

У здравствени систем Републике Српске ове године уведене су 24 нове услуге које су осигураницима доступне о трошку здравственог осигурања, и то из области нуклеарне медицине, микробиологије, патологије, рехабилитације и неурологије, потврђено је Срни у Фонду здравственог осигурања.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Међу новим услугама које финансира Фонд су и услуге санитарног хеликоптера, што подразумијева превоз тешко болесних или повријеђених лица унутар и изван Републике Српске.

"Увођење нових услуга омогућено је улагањем у опрему и едукацију домаћих кадрова, а захваљујући томе, број упућених на лијечење изван Републике Српске мањи је за 70 одсто него прије 10 година", истичу у ФЗО.

Сада се годишње, у просјеку, у Србији и Федерацији БиХ лијечи 6.000 пацијената, а некада се на лијечење изван Српске упућивало и по 20.000 пацијената.

Из Фонда наводе да се у Републици Српској пружају и неке од најсложенијих услуга, попут трансплантација бубрега са живог даваоца које се раде у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, али се неке изузетно сложене услуге не раде више само у Бањалуци, већ их раде и болнице у Фочи, Невесињу и Бијељини.

Према подацима ФЗО, у болницама Републике Српске, укључујући и УКЦ, до краја новембра ове године на болничком лијечењу била су 162.744 пацијента.

У цијелој прошлој години на болничком лијечењу је било 171.040 пацијената.

На болничком лијечењу су током године највише били пацијенти обољели од малигних болести ради апликације хемиотерапије, а међу најчешћим разлозима болничког лијечења су операције катаракте, камена у жучној кеси, бенигне неоплазме коже, упале плућа и мождани удари.

У Фонду наводе да се највише средстава издваја за лијечење срчаних и можданих удара.

Закључно са новембром, највише пацијената је током године било на болничком лијечењу у УКЦ Републике Српске 64.541, у Болници Добој 17.418, те у Болници Приједор 14.461 пацијент.