latinica  ћирилица
29/12/2015 |  17:42 ⇒ 30/12/2015 | 08:37 | Аутор: РТРС

Изетбеговићу одговорено: "Српска је љубав, а не инат" (ВИДЕО)

Бошњачки члан Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић поново данас о Дану Републике Српске. Најављену прославу 9. јануара назвао је "манифестацијом ирационалног ината". И није се само на томе задржао. Руководство Српске оптужио је и за опструкцију европског пута и пута БиХ у НАТО.
Палата предсједника Републике Српске - Фото: РТРС
Палата предсједника Републике СрпскеФото: РТРС

Ако је вјеровати Бакиру Изетбеговићу Република Српска је пред банкротом, њени пензионери су најсиромашнији у Европи, а руководство склоно националистичкој реторици које истрајава на прослави неуставног 9. јануара као Дана Републике.

"9.јануара ће вјероватно бити организована велика, скупа прослава неуставног празника којим РС обиљежава настанак 92. године, то је манифестација ирационалног ината и тактике Милорада Додика", рекао је Изетбеговић.

Девети јануар је историјски одређен датум настанка Републике Српске, а ако је ишта инат на овим просторима, онда је то БиХ коју на силу одржавају у животу", поручио је предсједник Српске.

"Република Српска није инат, она је љубав. А када имате љубав, онда то браните и славите. За Бакира Изетбеговића то је очигледно мржња", истиче Додик.

Изетбеговићеве увредљиве конструкције о Дану Републике ујединиле су српске званичнике. Поручили су Бакиру Изетбеговићу да ће се 9. јануар и убудуће славити као Дан Републике, а ако буде паметан славићемо га у истој држави.

Дијелећи лекције о стању у БиХ, Бакир Изетбеговић је заборавио да спомене десетине угашених предузећа у Федерацији БиХ, свакодневне штрајкове радника и близу 400.000 незапослених у овом ентитету. Лакше му је било да за изостанак страних инвестиција оптужи руководство РС.

"Овај ентитет је презадужен, његов банкарски систем је у колапсу, државна предузећа и фондови урушени, најсиромашнији пензионер у Европи је онај из РС", говорио је Изетбеговић о РС.

Коментаришући тврдње Бакира Изетбеговића о економском суноврату РС, Милорад Додик је рекао да је просјечна плата у Српској већа него у ФБиХ, да се редовно исплаћују обавезе, док је у Федерацији драматично сваки пут када исплаћују пензије.

"Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић добро је рекао да је Савез за промјене њихов партнер, и ја то упорно говорим, али људи то не разумију. Шта рећи на то да је он задовољан Босићем, Чавићем и осталима из Савеза за промјене? Ја нисам задовољан", каже Додик.

У стилу Изетбеговићевих кваклификација РС био је и почетак новогодишње прес-конференције, када је након химне БиХ интонирана страначка химна СДА из ратног периода. На отворену провокацију новинари из РС одговорили су сједењем за разлику од свих гостију.