latinica  ћирилица
30/12/2015 |  08:44 | Аутор: Независне

Токсини и канцерогени састојци на вашем празничном столу?

Маргарин је пун трансмасних киселина које су проглашене састојком који није сигуран за људску употребу. Маргарин садржи и кадмиј, који је токсичан за људски организам.
Суви колачи - Фото: www.nezavisne.com
Суви колачиФото: www.nezavisne.com

Осим што за празнике можете скупити вишак калорија и масти те се касније бринете око килограма, празници доносе још једну замку. Токсичне метале и канцерогене састојке који се налазе у појединим намирницама на вашој празничној трпези.

1. Умјетне боје или готове обојене суве колаче

Ако и нађете на некој храни умјетну боју, она никако није добра за вас. Синтетичке боје се не смију налазити у колачима. Пажњу ће вам бити већа чим је нека боја интезивнија. Гдје бисмо у природи могли пронаћи такве боје? Читајте попис састојака. Ова пракса је учестала у производњи слаткиша јер су дјеца одушевљена бојама.

2. Маргарин и масти у спреју

Маргарин је пун трансмасти које је америчка агенција за храну недавно прогласила састојком који није сигуран за људску употребу. Маргарин садржи и кадмиј, који је токсичан за људски организам. Што се тиче масти из спреја, произведене су од ГМ соје. У 99 одсто случајева готови колачи садрже управо ове масти.

3. Прерађени месни производи

Ако сухомеснате производе купујете у продавници, морате бити свјесни да они садрже пуно натријева нитрита, који не убија само бактерије него се повезује и с леукемијом, раком гуштераче, дебелог цријева те мозга. Ако и користите ове производе, онда осигурајте организму довољно витамина Ц који блокира формацију канцерогених нитросамина.

4. Пунч од јаја

Пиће које је комбинација масти и текућег шећера. Ако га купите у продавници, вјеројатно нити не садржи јаја, а у многима се налази високофруктозни кукурузни шећерни сируп. Занимљиво, али најздравији дио овог пића су зачини којих у комерцијалним производима уопште ни нема, него их мијењују умјетне ароме.