latinica  ћирилица
31/12/2015 |  11:40 | Аутор: sputniknews.com

САД- СССР: Реган се уз "шпијунски роман" припремао за преговоре

Бивши предсједник САД Роналд Реган припремао се за преговоре с предсједником Совјетског Савеза Михаилом Горбачовом о нуклеарном разоружавању уз помоћ шпијунског романа.

То је објелодањено када су отворени тајни документи Националног архива Велике Британије, преноси “Блумберг“.

Према мишљењу Регана, логика дјеловања СССР-а била је најбоље представљена у роману “Црвена олуја“ Тома Кленсија.

Тема књиге је трећи свјетски рат, који предводе Варшавски споразум и НАТО, а почиње услијед одлуке СССР-а да освоји нафтна изворишта у Персијском заливу. СССР у роману трпи пораз и у Москви се дешава државни преврат.

“Реган је могао да позове све шпијуне ЦИА и познаваоце Кремља из Стејт департмента, али да би схватио руски начин размишљања уочи преговора на Исланду о нуклеарном разоружавању потражио је помоћ у трилеру Тома Кленсија“, пише “Блумберг“.

Дан послије успјешног сусрета с Горбачовом Реган је позвао британску премијерку Маргарет Тачер и препоручио јој Кленсијев роман као “изванредну слику намјера и стратегија СССР-а“.

Реган је, такође, испричао Тачеровој да изузетно “сумња у мотиве СССР-а“. “Руси не желе рат, они желе да побједе, користећи пријетњу нуклеарног рата“, рекао је Реган британској премијерки.

Овај детаљ из разговора двојице политичара учинио се секретару Тачерове толико изненађујућим да је означен као строго повјерљив.

Национални архив Велике Британије омогућио је приступ овим подацима 30. децембра.