latinica  ћирилица
06/01/2016 |  16:26 | Аутор: РТС

Пронађен највећи плави звјездани сафир на свијету

Гемолошки институт у Коломбу, главном граду Шри Ланке, потврдио је да највећи плави звјездани сафир има 1.404,49 карата, чија се вриједност процјењује на минималних 100 милиона долара, док садашњи власник сматра да би на аукцији могао да достигне цијену од 175 милиона долара.
Плави звјездани сафир „Адамова звијезда“ - Фото: BBC
Плави звјездани сафир „Адамова звијезда“Фото: BBC

Годишња вриједност индустрије драгуља у Шри Ланки износи 103 милиона долара, док су сафири у извозу најзаступљенији. Плави звјездани сафири добили су име по препознатљивој ознаци у њиховом центру.

„У моменту кад сам га видио, одлучио сам да га купим“, открио је за Би-Би-Си садашњи власник који је желио да остане анониман.

„Када је драгуљ дошао до мене, помислио сам да би то могао бити највећи плави звјездани сафир на свијету, па сам ризиковао и купио га“, додао је. 

Власник није желио да открије цијену сафира, рекавши да је апсолутно повјерљиво колики је њен износ. Познато је да је претходни рекордер тежио 1.395 карата.

Нови драгуљ ископан је у граду Ратнапура, на југу Шри Ланке, који је познат као Град драгуља.

Садашњи власник дао му је име Адамова звијезда по муслиманском вјеровању у коме је Адам стигао у Шри Ланку, након што су отјерали из рајског врта. Легенда каже како је Адам тада живио на обронцима планине, сада познате као Адамов врх.

Власник Адамове звијезде купио је плави сафир не размишљајући о њему као о „комаду накита, већ изложбеном комаду“.

Говорећи за Би-Би-Си, Армил Самун, водећи гемолог и продавац накита у Шри Ланки, потврдио је да је ово највећи плави звјездани сафир на свијету.

Удружење за драгуље и накит у Шри Ланци објавило је 2011. године да вјеренички прстен Кејт Мидлтон, војвоткиње од Кембриџа, има у себи сафир пронађен у тој земљи 1970. године, док је раније био у власништву Дајане, принцезе од Велса.