latinica  ћирилица
06/01/2016 |  17:33 | Аутор: Агенције

Како да заспите као беба

Замрачена, тиха просторија не претјерано хладна, нити превише сувог ваздуха - тако би отприлике требало да изгледа идеална атмосфера за одмор.
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou) -
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou)

Добар сан и одмор су темељи доброг здравља, и зато не би требало превише да чекате, већ да смањите буку на минимум, кревет и простор око њега уредите тако да увијек буду сређени и припазите на температуру.

Направите мјеста. Колико год вам то можда чудно звучало, уредно спремљена соба једна је од кључних ствари за добар сан, како тврди психолог Памела Тачер која је недавно објавила резултате истраживања на ту тему. Према њеним сазнањима, људи који у спаваћој соби сакупљају ђубре, прљав доњи веш и друге предмете који ту не припадају – лошије спавају.

Пацијенте које је лијечила од несанице подстицала је на дисциплину и хигијену – да спавају у разумно вријеме, да развију рутине у вези са одласком у кревет, а које не укључују мобилне телефоне, да прије спавања пишу дневник умјесто гледања акционог или хорор филма и да их за спавање дочека поспремљена соба и кревет.

Припазите на температуру. Лагана, не предебела памучна пиџама и температура на око 18 степени идеални су за здрав сан. Умјерена хладноћа натераће ваше тијело да масне наслаге претвори у енергију и тако ће вас грејати, тврди др Франческо Чели, ендокринолог који је проучавао идеалну температуру за спавање.

Читајте. Читање књиге прије спавања сигурно ће вам користити и подстаћи вас на сан. Међутим, само ако то радите на „старински“ начин, с књигом у руци. Наиме, коришћење е-читача имаће управо супротан ефект – дуже ће вам требати да заспите, тијело ће производити мање количине мелатонина (чија је присутност заслужна што тонемо у сан) и дуже ће вам требати да се пробудите сљедећег јутра, за разлику од људи који листају књигу прије спавања.

Изолујте звукове. Покушајте с чепићима за уши, неким људима савршено помажу, док другима можда сметају. Потрудите се да осигурате што угодније окружење за спавање јер нарушени сан може значити и нарушено здравље.