latinica  ћирилица
06/01/2016 |  21:06 | Аутор: CNN

Како отопити лед на степеницама и улазу

Да лед на степеницама није ни мало безазлена ствар увјерили су се многи који су завршили са преломима.

Прочитајте савјете како да га отопите и спријечите формирање новог слоја.

У сњежним и зимским данима на степенице и предулаз на обући и одјећи увијек доносимо блато, воду, снијег. За час се формира слој леда и наше степениште постаје опасно мјесто. Наравно да не желите да ни ви, а ни ваши гости ризикују преломе. Важно је да снијег редовно чистите, али и да имате спремну "доскочицу" за лед.

Детерџент за посуђе

Помјешајте 2 литре млаке воде са 1 кашиком детеџента за суђе и 30-ак (или више) мл 70 процента алкохола. Сипајте у спреј боцу и попрскајте степенице или можете је директно излити на степенице и предулаз. Лед ће брзо нестати, а нови слој се неће формирати. (Можете користити и само алкохол или покушати са смјесом детерџента и воде, без алкохола).

Со и мачији пијесак

Наравно соли (горка, крупна морска или ситна) поприлично су дјелотворне. Само поспите по леду и оставите да дјелује. Није баш уредно, али је дјелотворно. Со можете помијешати са мачијим или обичним пијеском да бисте спријечили клизање. Ипак, со би требало да користите у крајњем случају, јер може да да оштети степениште (посебно ако је дрвено). Можете да покушате и са мљевеном кафом.

Уреа

Ово ђубриво је ефективно у топљењу леда као и со, али може да ошетети биљке, ако дође у додир са њима када се снијег буде топио.

Сода бикарбона

Једним дијелом ће дјеловати као со, јер садржи натријум у одређеним количинама. Поспите је по залеђеном степеништу, па преко ње поспите пијесак. Провјеравајте степениште и поновите поступак ако буде потребно.