latinica  ћирилица
07/01/2016 |  12:14 ⇒ 13:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Београд је чувар интегритета и БиХ и Републике Српске

Саслушајте то што ћу да кажем у Бањалуци, у Републици Српској, и молим вас да после тога доносите свој суд, рекао је премијер Србије Александар Вучић уочи одласка на прославу Дана Републике Српске 9. јануара, који је Уставни суд БиХ прогласио неуставним.
Александар Вучић (фото: Радио Слободна Европа) -
Александар Вучић (фото: Радио Слободна Европа)

Наводећи да зна да ће на прославу доћи и Младен Иванић, српски члан Предсједништва у Сарајеву, Вучић је оцијенио да је с тог становишта питање његовог одласка у Бањалуку донекле лицимјерно.

"Дакле, биће највиши представник Босне и Херцеговине на томе. Србија поштује Босну и Херцеговину и жели да има најближе могуће односе са њом. Србија ниједног секунда неће да угрози територијални интегритет БиХ. Да је то хтјела, и да то хоће, могла је и може да учини. И у оваквом стању у свијету, ко зна на шта би то испало. Не пада нам на памет да то радимо, да то хоћемо и да то желимо", навео је Вучић.

Подсјетивши да је Србија гарант Дејтонског споразума, али да и својом политиком чува интегритет Босне и Херцеговине и интегритет ентитета Републике Српске унутар БиХ, Вучић је поручио: "Саслушајте то што је шта ћу да кажем у Бањалуци, у Републици Српској, и молим вас да послије тога доносите свој суд".

Поновио је да Србија жели најбоље могуће односе, јер, како је рекао, нико није луд да спроводи најтеже реформе а кад ствари крену на боље да се врати у дубоки муљ свађама и политичким сукобима.

"Па, то би само лудак радио. Вјерујте ми да нисам на том нивоу", поручио је премијер Србије.

На опаску да је дошло вријеме да у исту реченицу не може да стане да се Београд залаже за јачање стабилности БиХ, а да истовремено подржава Милорада Додика, Вучић је рекао да се он не мијеша у унутрашње политичке односе у Републици Српској.

"Веома сам се пазио, држао и чувао даље од тога. Немамо политичку странку у РС, имају разне неке напредне странке које немају везе са нама. Дакле, немамо политичку странку, немамо ништа. Увијек сам се чувао. Поштујем Милорада Додика као предсједника, поштујем Жељку Цвијановић као предсједника Владе, али поштујем и Младена Иванића и поштујем и Младена Босића, и са свима имам контакт, и све их поштујем", нагласио је Вучић.

Како је рекао, ни на који начин није се умијешао у бошњачку политичку сцену и сви су они његови, од Бакира Изетбеговића, Дениса Звиздића...

"Све их познајем и са свима имам добре односе", навео је Вучић додајући да добри односи обавезују људе, те да се такве оптужбе не могу чути ни од једног политичара у Републици Српској.

Управо због те равнотеже и поштеног приступа овом питању сви су љути на њега, примјетио је Вучић и закључио: "моје је да поштујем народну одлуку у Републици Српској".