latinica  ћирилица
08/01/2016 |  12:40 ⇒ 17:28 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Српска никада неће укинути 9. јануар

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да Српска не може и никада неће укинути 9. јануар као Дан Републике и да ће овај празник обиљежавати истрајније него што је то чинила до сада.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"Дан Републике је секуларни, а не вјерски празник. Крсна слава није установљена ни Уставом нити иједним актом Народне скупштине Републике Српске", истакао је Чубриловић.

Честитајући Дан Републике свим грађанима Републике Српске, Чубриловић је - наглашавајући историјски значај, смисао и одлучност за трајно слављење 9. јануара као Дана Републике - истакао да нико не може да доводи у питање право на обиљежавање овог празника.

Он је подсјетио да је Република Српска правно и политички настала као израз воље српског народа, с циљем да осигура право да самостално одлучује о својој судбини и суштинским питањима важним за живот народа и грађана Републике Српске.

"Постојање и уставно-правни и политички оквир Републике Српске потврђен је Дејтонским мировним споразумом, међународним актом којим је Република Српска прихваћена као државотворни ентитет БиХ", навео је предсједник Народне скупштине Републике Српске у саопштењу.

Чубриловић је нагласио да је спорна одлука Утавног суда БиХ о проглашењу неуставном одредбе у Закону о празницима политички, а не правно засновани акт, и њена апсурдност је у том што је проглашена неуставном норма које и нема у закону.

Он је истакао да Народна скупштина Републике Српске изражава опредијељеност и спремност да се искористе сва правна и политичка средства у одбрани легалног и легитимног виталног интереса да се сачува идентитет и субјективитет Републике Српске, на добробит свих народа и грађана који у њој живе.

"Правно неутемељена одлука Уставног суда БиХ, као и све раније одлуке које су донесене прегласавањем од стране двоје бошњачких судија и троје судија који су страни држављани, само додатно производи несагледиве штете и посљедице по мир, стабилност и повјерење у БиХ", рекао је Чубриловић.

Он је истакао да ће Народна скупштина предузети све правне и политичке мјере да се спорна одлука преиспита, да се донесе предложени закон о Уставном суду БиХ и да се, двије деценије након Дејтонског споразума, изоставе стране судије из Уставног суда БиХ, те да се изврши ревизија свих одлука од 2001. године, које су донесене прегласавањем било ког конститутиног народа, уз учешће страних судија.

"Једна од могућих мјера је повлачење свих представника Републике Српске из заједничких органа и институција БиХ, као и организовање референдума са питањем о томе да ли грађани Републике Српске прихватају одлуку Уставног суда БиХ, односно да ли подржавају Закон о празницима којим је 9. јануар одређен као секуларни Дан Републике Српске", наводи се у саопштењу.

Народна скупштина Републике Српске чврсто стоји иза своје Декларације усвојене 17. априла 2015. године и заједничке Изјаве представника водећих парламентарних странака, донесене поводом одлуке којом се оспорава Дан Републике.

Народна скупштина, као уставотворни и законодавни орган, доприносиће стварању јединства у очувању уставног поретка, интереса Републике Српске и њених грађана и унапређивању укупног економског и социјалног стања, додаје се у саопштењу из кабинета предсједника Народне скупштине Републике Српске.