latinica  ћирилица
08/01/2016 |  13:57 | Аутор: СРНА

Рашковић Ивић: Република Српска је највеће постигнуће српског народа

Предсједник Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић честитала је Дан Републике Српске, уз поруку да је Република Српска највеће постигнуће српског народа послије Првог свјетског рата и да Србија мора да је у потпуности и енергично подржава, без обзира на притиска са Запада.
Санда Рашковић Ивић - Фото: Novosti.rs
Санда Рашковић ИвићФото: Novosti.rs

"Стварање Републике Српске, извојевано храбром борбом српског народа, његово је највеће постигнуће послије херојских побједа и епопеје Првог свјетског рата, јер она омогућава опстанак српског народа на простору западно од Дрине", нагласила је Ивићева.

Она је истакла да се због тога осјећање националног поноса на Дан Републике Српске и њене крсне славе, који се обиљежава у Републици Српској, шири на цијели српски народ, саопштено је из ДС С-а.

Ивићева је подсјетила да је то исто као што на цјелокупном српском простору живи сјећање на погинуле борце који су положили своје животе бранећи своје домове и стварајући Републику Српску и све Србе страдале у злочинима извршеним током рата.

"Као што је велику побједу Србије у Првом свјетском рату било могуће извојевати зато што су народ, интелектуална елита и политичари били сложни, тако и данас опстанак Републике Српске и српског народа може да се осигура само њиховом слогом у одбрани националних интереса", навела је она.

Предсједник ДС С-а истакла је да, несумњиво, тај интерес може да се оствари само одбраном и снажењем аутономије Републике Српске у оквирима Дејтонског споразума и одбраном њеног Устава.

"У томе Србија мора да је у потпуности и енергично подржава, одупирући се свим притисцима који се на њу врше из Вашингтона, Берлина и Брисела", нагласила је Ивићева.

Према њеним ријечима, као што је интерес Републике Српске да Србија буде слободна, стабилна и јака држава, тако је интерес Србије стабилна, слободна и економски просперитетна Република Српска.

"Због тога, јер се ради о две српске државе, нису само очи Срба у Републици Српској окренуте Србији, већ и очи Срба у Србији ка Републици Српској. Своје честитке за крсну славу и Дан Републике Српске и своју подршку српском народу у Републици Српској упутићу из Бањалуке, присуствујући централној свечаности", истакла је Санда Рашковић Ивић.