latinica  ћирилица
09/01/2016 |  19:14 ⇒ 10/01/2016 | 11:53 | Аутор: РТРС

"Српска настала из љубави према слободи" (ВИДЕО)

Република Српска настала је из љубави према слободи. Ово је порука са пријема који је поводом Дана Републике одржан у Влади Српске.
Милорад Додик и Александар Вучић - Фото: РТРС
Милорад Додик и Александар ВучићФото: РТРС

Српска је свих ових година доказивала своје постојање. Било је проблема, али никада није нестало воље да се одужи породицама оних који су за њу дали живот. Република Српска је реалност, демократска заједница, слободна, и у којој има мјеста за све који прихватају њен Устав и њене законе.

Велики број званица дошао је на пријем поводом Дана Републике. Ово није инат, већ понос и израз емоција које грађани осјећају, каже премијерка Жељка Цвијановић. Истиче да је данашњи дан прекретница и правац у којем Република Српска треба да слави и наредне рођендане.

Јединство народа потребно је за велике, историјске пројекте. У рату је то било стварање Републике Српске, а данас у миру, то је њено очување, поручују борци. Миломир Савчић, предсједник БОРС-а, увјерен је да су сви грађани поносни што смо дио генерације Срба која је створила Републику Српску.

Дан Републике празник је свих њених грађана који овдје живе, каже потпредсједник Српске Јосип Јерковић.

Бројни гости из региона који су дошли да би учествовали у прослави рођендана Српске, сагласни су да је Дан Републике, као и сама Српска, савремена историјска, политичка и културолошка константа, која ће таква и остати.

Иван Стојиљковић, посланик у Парламенту Македоније, навео је да "имајући у виду да уважавамо жртве које је српски народ дао, на Републику Српску гледамо на посебан начин, са посебном врстом љубави и разумијевања".

Сандра Рашковић Ивић истиче да је Република Српска највеће постигнуће Србије и српског народа од епопеје Првог свјетског рата до данас.

Традиционално, на рођендане Републике Српске долази и амбасадор Русије. Петар Иванцов је грађанима Српске честитао празник.

Овај, 24. рођендан, није јубиларни, али је веома важан за Републику Српску, сагласни су и други гости који присуствовали  пријему у згради Владе. Између осталих, о важности Дана Републике Српске говорили су и Љубинка Милетић, из Спутњика, као и познати српски режисер Радош Бајић.

Уставни суд БиХ донио је одлуку о нечему о чему није требало да одлучује, али посљедица тога била је прослава 24. рођендана која је, сагласни су званичници Српске, била посебна.