latinica  ћирилица
14/01/2016 |  11:29 ⇒ 11:32 | Аутор: СРНА

Нови оперативни захвати у Брчком

Шеф Одјељења за здравство у Влади дистрикта Анђа Николић изјавила је данас да би средином године требало да буду створени услови за извођење нових оперативних захвата у Општој болници Брчко, гдје ће бити ангажовани стручњаци са познатих клиника из БиХ и иностранства.
Брчко - хирургија - Фото: илустрација
Брчко - хирургијаФото: илустрација

Она је навела да је за опрему амбуланте за неурохирушке интервенције, односно за набавку микроскопа, те других апарата и неурохируршких инструмента у прошлогодишњем буџету обезбијеђено 420.000 КМ.

"На почетку ће бити рађени хирушки захвати на кичми, за шта ће бити ангажовани консултанти из Загреба", рекла је Николићева и додала да је планирано скоро опремање и офталмолошке сале, гдје ће се, за почетак, вршити операција катаракте, а касније и сложенији хируршки захвати на оку.

Према њеним ријечима, овим ће бити остварене значајне уштеде, а биће поједностављено и пружање здравствених услуга пацијентима.

"Операција катаракте на само једном оку на клиникама, са којима брчански Фонд здравственог осигурања има уговор, износи 1.000 евра, колико ће да кошта један долазак консултанта у Брчко, за обављање више таквих операција у току једног дана", објаснила је Николићева.

Средства за опремање офталмолошке сале у износу од 700.000 КМ предвиђена су у приједлогу буџета дистрикта за 2016. годину.