latinica  ћирилица
15/01/2016 |  17:50 | Аутор: РТРС

Спутњик: Руски ПВО у Србији одржаће равнотежу на Балкану

Ако планови Србије о добијању ПВО система и ловаца "миг 29" од Русије буду успјешни, добијено наоружање обновиће равнотежу на Балкану, која би могла да буде нарушена плановима Хрватске да од САД купи оперативно-тактичке ракете МГМ-140 АТАЦМС, пише лист "Комерсант", преноси "Спутњик".
Руски авион Бијели лабуд - Фото: Screenshot/YouTube
Руски авион Бијели лабудФото: Screenshot/YouTube

Према подацима извора Комерсанта, Београд се обратио Москви поводом руског ПВО система пошто је Хрватска саопштила да намјерава да од САД набави оперативно-тактичке ракете МГМ-140 АТАЦМС, које могу да обарају циљеве на растојању од 300 километара.

"Српска војска сматра да ће појављивање таквог оружја на Балкану променити равнотежу снага у региону, али помоћ од оних који их тако активно зову у НАТО нису дочекали. И били су принуђени да се обрате нама", каже извор.

Српски захтев већ је упућен у Русију. Специјална комисија за војнотехничку сарадњу двеју земаља размотриће га до краја јануара, о чему је недавно говорио и руски вицепремијер Дмитриј Рогозин.

"Ми ћемо тај списак проучити с највећом пажњом, размотрићемо га и у складу с могућностима испунити", обећао је Рогозин.

Према подацима Комерсанта, српску војску интересују пре свега системи ПВО средњег ("бук" и "тор") и малог ("панцир-С1") домета.

Што се тиче питања о испоруци комплекса земља–ваздух С-300, током сусрета у Београду оно није потегнуто, пошто српски војни буџет не допушта такву врсту куповине.

Поред тога, према информацијама листа, Министарство одбране Србије намјерава да попуни свој авио-парк с неколико ловаца типа "миг 29".

Српска војска сада има десет авиона "миг 29" (рачунајући шест купљених од Русије 2013. године), једанаест авиона "миг 21", као и неколико десетина ловаца "Ј-22 орао", пише Спутњик.

Извори Комерсанта тврде да ако Москва и Београд усагласе количину неопходних система ПВО и авиона, они ће бити испоручивани из постојећих ресурса Министарства одбране Русије, уз накнадну модернизацију.

Та варијанта ће за Србију бити и бржа и јефтинија, пише лист и наводи да ће то омогућити очување баланса снага у балканском региону.

Извор:РТС/Спиуњик