latinica  ћирилица
19/01/2016 |  09:18 ⇒ 09:22 | Аутор: Агенције

Како успорити опадање косе?

Различите фазе опадања косе захтијевају различите третмане. Ево како треба реаговати у зависности од тога у ком сте стадијуму.
Ћелавост (Фото: Thinkstock) -
Ћелавост (Фото: Thinkstock)

Можда мислите да би вам велике количине новца помогле да "излијечите" губитак косе? Откривамо вам велику и дуго прећуткивану тајну: не постоји лијек.

Ћелавост код мушкараца је укорењена у вашим генима и не постоји једноставан начин да то потпуно искоријените, већ само третмани који ће успорити опадање косе.

"Како бисте спријечили опадање косе, немојте да перете косу врелом водом, већ млаком и немојте да је траумирате након прања, већ је нежно осушите природним путем. Такође је битно да спавате најмање седам сати сваке ноћи, јер се тада опоравља и отпушта хормон раста", каже специјалиста за опадање косе Рагу Реди.

СРЕДЊА ПРОРИЈЕЂЕНОСТ

Постоје два клинички тестирана медицинска третмана која могу да спријече даље губљење косе и да подстакну поновни раст: финастерид (већини познат као пропеција) и миноксидил (познат као рогаине). "Комбинација оба препарата је најбоља база сваког третмана", каже специјалиста за опадање косе Леонора Доклис.

ПРОПЕЦИЈАЛ

Узимајте пилулу од 1 мг свакодневно, али прије свега проверите да нисте можда у групи од 15 процената мушкараца који су отпорни на пропецију.

Двогодишња студија на 1553 мушкарца, са средњим до умјереним опадањем косе, показала је да пропеција одржава раст косе или га чак повећава за 83 процента. "Пропеција траје 16 сати, тако да чак иако је узимате сваки други дан, ефекат неће изостати"; каже Реди.

МИНОКСИДИЛ

Миноксидил, који је познатији као регаине, наноси се директно на скалп коже и спречава даље опадање косе и подстиче њен раст, али није утврђено за колико. Међутим, клиничка тестирања су показала да 85 процената мушкараца који наносе миноксидил од пет процената два пута дневно могу да примјете драстичан помак за само четири мјесеца.

УМЈЕРЕНА ЋЕЛАВОСТ

Једном када регија на вашем тјемену постане потпуно ћелава, постаје готово немогуће да поново израсте коса, али уз одређене третмане, чак иако је ћелавост узела маха, постоје неке шансе да вратите одређени проценат косе.

Клиника "The Belgravia Centre" производи суперјак миноксидил од чак 12, 5 процената, који је посебно креиран за циљане регије које почињу озбиљно да ћелаве.

Такође, можете да пробате и са коришћењем ласера. Испитивање које је трајало 26 недјеља, а укључивало је 110 пацијената, са мјестимичним местима потпуне ћелавости, открила је да су они испитаници, који су користили "HairMax LaseComb", примјетили знатно побољшање у густини косе.

ОЗБИЉНО ОПАДАЊЕ КОСЕ

У овом стадијуму опадања косе, трансплантација косе се чини као једион рјешење. Просјечан мушкарац има око 100.000 власи на глави, а вама је потребно најмање 25.000 ако не желите да се сусретнете са потпуним опадањем косе.

ПОТПУНА ЋЕЛАВОСТ

Једном када потпуно изгубите косу, касно је за трансплантацију косе. Једино што може да се уради јесте клонирање косе, које са собом вуче одређене ризике од одбијања и реакције на нове клониране власи. Међутим, немојте да очајавате ако останете ћелави, јер су мушкарци без косе и те како секси женама, а уз помоћ наших шест корака до савршено обријане главе, бићете ћелави секси бог свих жена.