latinica  ћирилица
19/01/2016 |  21:23 | Аутор: sputniknews.com

Турска: Ердоган хоће филм о себи

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, по свој прилици, жели да се придружи онима чије су животне приче захваљујући екранизованим биографијама постале опште познате.

На филму су већ овјековјечени животи Линколна, Махатме Гандија и британског краља Џорџа Шестог, а у марту ће се у биоскопима наћи филм о почецима Ердоганове каријере.

Снимање почиње ове недјеље, а филм је посвећен младости, али и каријери Реџепа Тајипа Ердогана, “од дјетињства у сиромашном предграђу Истанбула до успона на позицију градоначелника“, рекли су медијима продуценти филма.


“Филм ће приказати Ердоганово детињство у четврти Касимпаша, на обалама Златног рога Истанбула, затим његов рад на позицији градоначелника Истанбула од 1994 до1998. и вријеме проведено у затвору 1999.“, рекао је агенцији “Анадолија“ продуцент Али Авчи.

Године 1999. актуелни турски председник провео је четири мјесеца у затвору јер је “подстицао на мржњу базирану на религиозним разликама“, у говору који је одржао у граду Сирту.

Говор, који је довео до његовог пада и забране политичког дјеловања све до тренутка када је његова партија дошла на власт 2002, Ердоган је одржао 1997. године. Током свог обраћања Ердоган је прочитао пјесму Зије Гокалпа.


Сценографија, која ће дочарати окружење у којем је председник Турске провео своје детињство, већ је постављена у Сјеверном Кипру, где ће бити снимљен и највећи дио филма.

Позната турска глумица Озлем Балчи играће његову супругу, Емине Ердоган.

У Турској већ постоје стадиони и институције које носе Ердоганово име.