latinica  ћирилица
21/01/2016 |  08:24 | Аутор: Независне

Бразил: Наставља се ширење Зика вируса

У Бразилу и даље расте број случајева беба рођених са микроцефалијом, односно смањењем главе, што се доводи у везу са ширењем вируса Зика, саопштили су истраживачи.
Комарац - Фото: илустрација
КомарацФото: илустрација

Министарство здравља објавило је да је број случајева беба рођених са смањеним обимом главе и мозга повећан на 3.893 са 3.530 у периоду од десет дана.

Број беба које су умрле порастао је на 49, рекли су званичници Министарства на конференцији за новинаре.

До сада је потврђено да је шест случајева директно повезано са вирусом Зика. Овај вирус детектован је у Бразилу прошле године, а преносе га комарци.

Здравствени званичници препоручили су трудницама да користе средства за одбијање инсеката како би избјегле уједе комараца.

Лјекари биомедицинског центра у Курбити саопштили су да су пронашли Зику у плаценти жене која је имала побачај, што је потврда да вирус може да стигне до фетуса.

Овај вирус преноси комарац из врсте Aedes aegypti, који је преносилац и денге, жуте грознице и вируса Чикунгуња. Стручњаци не знају зашто се Зика, која се појавила у Африци 1947. године, од прошле године брзо шири у Бразилу и осталим земљама у овом дијелу свијета.