latinica  ћирилица
23/01/2016 |  19:48 | Аутор: СРНА

Градишка: Бесплатни гинеколошки прегледи за 115 жена

Бесплатан гинеколошки преглед у гинеколошкој амбуланти Дома здравља у Градишци данас је обавило 115 жена.
Бањалука: Отворена нова савремена лапароскопска гинеколошка сала - Фото: СРНА
Бањалука: Отворена нова савремена лапароскопска гинеколошка салаФото: СРНА

Прегледи су организовани поводом обиљежавања Европске недјеље превенције рака грлића материце.

Специјалиста гинекологије и акушерства Драженка Јандрић изразила је задовољство одзивом и истакла да је циљ акције да се, узимањем папа теста, евентуални карцином грлића материце открије у раној фази, када је могућност изљечења готово сигурна.

Јандрићева је нагласила да је број обољелих жена од рака грлића материце у свијету и код нас у порасту, те да је ово обољење други најчешћи вид канцерогеног обољења код жена млађих од 45 година.

Најчешћи узрок настанка болести, како наводи Јандрићева, је инфекција хуманим папилома вирусом, која је утврђена код 99 одсто обољелих, а која се преноси сексуалним путем или са мајке на дијете.

Према њеним ријечима, основни вид превенције болести рака грлића материце је редовни гинеколошки преглед, и то два пута годишње за жене од 18 година до менопаузе, а за жене у менопаузи довољан је један преглед годишње.

Међународна Агенција за истраживање рака и базе података "Глобокан" процијенила је да ова малигна болест сваке године буде откривена код 60.000 жена у Европи, док 30.000 њих умре.

Европска недјеља превенције рака грлића материце обиљежава се од 21. до 28. јануара