latinica  ћирилица
26/01/2016 |  13:33 | Аутор: Агенције

Шест најлуђих религија на свијету

Данас било ко може (барем у САД) изумети своју религију, а колико су људи маштовити показују ови примјери.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Црква сланине

Уједињена црква сланине има девет заповијести како би живот био срећнији и испуњен сланином. Имају око 4.000 чланова, а прихватају све који воле сланину и који су спремни да шире ријеч о њој широм свијета.

Црква Летећег Шпагети-чудовишта

Познати и као пастафаријанци, чланови ове цркве тврде да имају хиљаде обожавалаца широм свијета. Пастафаријанци вјерују да је свијет настао од овог шпагети-чудовишта, а чланови цркве носе цједиљку на главама као знак привржености.

Џедајизам

Да, ова црква је инспирисана ратницима који се боре против Мрачне стране у "Звјезданим ратовима". Неко је узео идеју Џедаја и Силе и спојио се с њима на духовном нивоу. Црква Џедаја вјерује у моћ силе која повезује свемир. У овој религији та сила је дио човечанства - носилац морала изнутра.

Апатеизам

Апатеистички центар вјерује да вјероватно нема бога, а чак и ако постоји они су потпуно незаинтересовани за његово постојање. Једном годишње се састају како би разговарали о својој равнодушности.

Обожавање принца Филипа

У јужном Пацифику налази се острво Танна на којем мјештани живе у уверењу да је принц Филип дословно Бог који корача Земљом. То вјеровање потиче од древне приче о планинском духу који је отпутовао, али се вратио кад се оженио моћном женом. С обзиром на то да је војвода од Единбурга краљичин супруг - прилично одговара опису.

Црква еутаназије

Црква еутаназије инспирисана је сном велечасног Криса Корда. У сну, он се суочио с ванземаљском интелигенцијом, тј. неким бићем које је говорило о уништењу Земље. Црква има узнемирујући слоган: Спаси планету - убиј се!