latinica  ћирилица
26/01/2016 |  16:14 | Аутор: СРНА

"Супер ауто-пут" од Њујорка до Москве!

Неки руски званичници подржавају идеју о прављењу "супер ауто-пута" који би спајао Њујорк, Лондон и Москву на дионици дугој 20.777 километара, од чега би десет хиљада пролазило кроз Русију!
"Супер ауто-пут" од Њујорка до Москве (Фото:  Sijutech) -
"Супер ауто-пут" од Њујорка до Москве (Фото: Sijutech)

Цијели подухват коштао би три хиљаде милијарди долара, а руски стручњаци га називају "међуцивилизацијским пројектом", којим би настао свијет заснован на врхунској технологији.

Стручњаци, као један од великих проблема, осим цијене, наводе простор између Русије и Аљаске, гдје се налази Берингов пролаз широк 88 километара.

Као могућа рјешења помињу се стална бродска веза, подводни тунел и мост.

За прелазак више од 20.000 километара при просјечној брзини од 130 километара на сат аутомобилом би требало 160 сати. То значи да би вожњом без престанка путници на крајњу дестицанцију стизали за, отприлике, седам дана.

Са паузама и одмором возача, све би трајало који дан више.

Под условом да аутомобил троши седам литара бензина на 100 километара, на овај пут возачи би потрошили укупно 1.454 литра. Све то односи се само на пут у једном правцу.

Идеју о "супер ауто-путу" руски предсједник Владимир Путин поменуо је прије годину дана, а сада је заговара предсједник Свјетског друштвеног форума "Дијалог и цивилизација" Владимир Јакуњин.

Он је Руској академији наука изнио пројекат у склопу којег би били коришћени ауто-путеви на сјеверозападу Европе уз надограђивање путева преко Сибира и Аљаске, који би били повезани са онима у Сјеверној Америци, па све до Њујорка, наводи грчки лист "Пондики".