latinica  ћирилица
31/01/2016 |  08:37 ⇒ 20:43 | Аутор: СРНА

Национални дан борбе против пушења - дувански дим утиче на све ћелије у организму (ВИДЕО)

Национални координатор за контролу дувана у Републици Српској Дарко Марковић рекао је да је пушење основни фактор за настанак карцинома плућа, да је један од најчешћих фактора ризика за срчани напад, те да и стерилитет може бити једна од посљедица пушења.

Марковић је изјавио да штетни продукти пушења утичу на све ћелије у људском организму, почевши од горњих респираторних органа, бронхија, душника и плућа, због чега је пушење основни фактор за настанак карцинома плућа.

Према његовим ријечима, истраживање је показао да пушење, односно удисање сагоријевања дувана и дуванских производа, ствара до 4.500 штетних хемијских састојака, од чега је 40 изразито канцерогено.

- Научно је доказано да труднице које пуше рађају дјецу која су мања на рођењу за 10 одсто, као и да жене које пуше чешће имају спонтани побачај или пријевремени порођај. Дјеца коју роде мајке пушачи чешће оболијевају од упала средњег ува, имају чешће хроничне респираторне инфекције хроничне и кожне алергијске реакције - рекао је Марковић.

Поводом 31. јануара, Националног дана борбе против пушења, Марковић је нагласио да је пушење један од најчешћих фактора ризика за срчани напад, осим гојазности и физичке неактивности.

- У свијету, па тако и у Републици Српској све је већи проблем стерилитета, што такође може бити једна од посљедица пушења. Истраживања су показала да се код партнера који пуше повећа степен немогућности зачећа - навео је Марковић.

Он је додао да је код мушкараца који пуше доказано да имају мању покретљивост сперматозоида, што је веома битно за оплодњу.

- Самим тим што је Свјетска здравствена организација означила 31. маја као Дан борбе против пушења, као глобалне пошасти, говоре о томе колико је пушење штетна навика и веома опасна по људско здравље - сматра Марковић.

Марковић је напоменуо да у Републици Српској пуши од 30 до 34 одсто становништва, али да је позитивно што је из године у годину тај број све мањи.

- У Републици Српској имамо сет законских рјешења који помажу у борби против пушења, односно закони о забрани продаје цигарета лицима млађим од 18 година, забрани пушења на јавним мјестима, те забрана рекламирања дувана и свих дуванских производа - рекао је Марковић.

Осим законских рјешења, тврди Марковић, смањењу броја пушача доприноси и стална активност здравствених радника, који своје пацијенте упозоравају да је то штетна навика и болест зависности.