latinica  ћирилица
31/01/2016 |  16:24 | Аутор: klix.ba

Пет негативних ефеката алкохола на организам

Недјеље и мјесеци вођења рачуна о исхрани и тјелесној тежини могу да пропадну због конзумирања алкохола.
Пиће - Фото: РТРС
ПићеФото: РТРС

Алкохол не само да даје вишак калорија, него повећава апетит, утиче на сан и метаболизам, а самим тим и квари планове за исхрану и одржавање тјелесне тежине.

Калорије

Конзерва пива садржи око 154 калорије, а један мартини 250 калорија. Ове калорије немају хранљиву вриједност, а исти случај је и са осталим алкохолним пићима. Ове "празне" калорије нису корисне за организам ни на који начин и само доприносе повећању тјелесне масе.

Повећање апетита

Ако одлучите да прескочите оброк како бисте могли да попијете неколико пића и на тај начин контролишете унос калорија, добићете супротне резултате. Када попијете алкохол на празан стомак, ваш апетит биће још већи. Алкохол такође утиче на контролу уноса хране, због чега ћете јести више висококалоричне хране.

Дехидрација

Алкохол повећава губитак воде из организма због учесталог уринирања. Тијело тако губи важне минерале, који су потребни за одржавање баланса течности у тијелу, а то у коначном доводи до дехидрације. Слана и зачињена храна која се једе уз алкохол, попут кикирикија и чипса, додатно повећава жеђ, а тиме се повећава и унос алкохола. Дехидрација изазива мучнину.

Метаболизам

Алкохол може да успори метаболизам за готово 70 одсто. То значи да комзумирање алкохола смањује способност тијела да сагори масноће. Тијело покушава да се отараси празних калорија у алкохолу, а притом запоставља храну коју особа поједе, што резултује повећањем тјелесне тежине.

Масноћа

Храна и сокови се брзо варе, али се алкохол још брже апсорбује у желуцу и танком цријеву, а затим стиже до мозга и јетре. Након тога га јетра претвара у масноћу. Масноћа се задржава у тијелу, што утиче на повећање тјелесне тежине.