latinica  ћирилица
31/01/2016 |  21:53 | Аутор: Guardian

Зика вирус опаснији од еболе?

Вирус Зика могао би да буде већа претња глобалном здрављу него епидемија еболе која је однијела више од 11.000 живота, сматрају стручњаци Свјетске здравствене организације који би сутра требало да се састану.
Радник уништава комарце у Бразилу - Фото: АП
Радник уништава комарце у БразилуФото: АП

На састанку би требало да се донесе одлука о томе да ли ће Зика бити третирана као глобална претња.

"На много начина, Зика је опаснија од епидемије еболе", навео је Џереми Фарар са Института "Велкам Траст". Упозорава да је већина заражених вирусом без симптома и наводи да су посебно ризичне труднице, јер могу да изгубе бебе.

Како каже, још нема рада на вакцини против Зике, за разлику од еболе (неколико вакцина је у фази тестирања).

"Велики проблем је покушај развоја вакције која ће бити тестирана на трудницама. То је практична и етичка ноћна мора", додао је Мајк Тарнер са истог института. Пошто око 80 одсто инфицираних Зика вирусом нема никакве симптоме, праћење болести је веома тешко.

Врста комараца која преносе Зику се проширила у посљедњих неколико деценија.

"Прија им живот у урбаним срединама и раширили су се широм тропског појаса који се шири као посљедица глобалног загријевања", истиче Фарар.

Према ријечима Мајка Тарнера, само екстремним мјерама могуће је зауставити Зика вирус, а то подразумијева уништење 'Aedes aegypti' комараца што прије је то могуће.

"Морамо да балансирамо ризик по животну средину са великим утицајем који вирус има на нерођене", каже Тарнер.

Здравствени званичници у Енглеској кажу да је ризик преноса Зике путем сексуалног односа низак, али да је забиљежен у одређеном броју случајева.