latinica  ћирилица
02/02/2016 |  10:11 ⇒ 10:24 | Аутор: Агенције

Током зиме израженији екцеми и дерматитиси

Кожа се током хладних мјесеци природно више исушује, што погодује настанку и погоршању промјена на кожи, свраба и иритација.
Њега коже (Фото: rg-cell.com) -
Њега коже (Фото: rg-cell.com)

Пацијенти који болују од кожних обољења током зиме имају чешћа погоршања болести. То се највише односи на оне који болују од екцема, атопијског и себороичног дерматитиса и неуродерматитиса. Кожа се током хладних мјесеци природно више исушује, што погодује настанку и погоршању промјена на кожи, свраба и иритација. Због тога се ови пацијенти чешће обраћају дерматологу, а лијечење је дуже.

Зими се производња себума, односно лоја из лојних жлезда које се налазе испод површине коже, смањује. Због тога слабе чврсте везе међу ћелијама рожнатог слоја, појачава се дехидрација, кожа губи природну напетост и еластичност и нарушава се њена заштитна функција, постаје сува, црвена и склона пуцању.

Код особа са осетљивијом и тањом кожом то је још израженије, па се врло често јављају екцеми и дерматитиси. А усљед учесталог чешања, могу да се јаве и секундарне инфекције на мјестима гдје је кожа оштећена.

Повећан губитак влаге може да буде и посљедица коришћења средстава која агресивно дјелују на кожу и поспјешују њено исушивање, као што су сапуни и купке. И смањен унос течности и хране која садржи доста воде утиче на слабију хидратацију коже. Сув ваздух у становима са гријањем, и дебела, вунена гардероба, такође иритирају кожу и изазивају свраб.

Препоручује се туширање млаком, не превише топлом водом, уз коришћење уљаних купки, никако сапуна, те намазати млијеком за његу суве коже, или емолијентном кремом.