latinica  ћирилица
03/02/2016 |  20:27 ⇒ 21:00 | Аутор: СРНА

Бијељина: Изложба "Живот у бронзи"

У Музеју Семберије у Бијељини отворена је изложба "Живот у бронзи" из добојског Музеја, аутора Александра Јашаревића.
Музеј Семберије у Бијељини - Фото: СРНА
Музеј Семберије у БијељиниФото: СРНА

Изложба даје увид у садржај неких од најзначајнијих предмета из Музеја у Добоју - оставу оружја и оруђа из Мајдана, керамичке посуде и накит из Липца, те пољопривредно оруђе из Грапске.

Директор Музеја Семберије Момчило Копривица каже да се ова археолошка изложба односи на доба метала, односно производњу метала.

- У то доба двије су познате руде - руда бакра и руда калаја, а у њиховом садејству ковачи су направили нову легуру која ће допринијети развоју и процвату тог времена, легуру бронзе која, не само да ће допринијети процвату друштва из времена прије нове ере, већ је подарила и име једном добу, једној епохи - такозвано Бронзано доба - рекао је Копривица.

Ријеч је о периоду од 1.250 године до 1.800 године прије нове ере који доживљава процват највише изражен и присутан на простору од Алпа до Карпата, те на просторима ријека Дунава и Саве.

-На тим локалитетима, као и на нашим, пронађене су велике оставе, односно разни предмети тог доба који се, када је ријеч о нашим просторима, чувају у Музеју у Добоју, а вечерас су пред бијељинском публиком - рекао је Копривица најављујући другу вечерашњу манифестацију у Музеју посвећену архелошком филму.

Александар Јашаревић, кустос-археолог добојског Музеја, рекао је да је вечерашња изложба специфична по томе што су први пут у Семберији изложени неки експонати који још нису виђени и никада нису излагани, чак ни у збирци добојског Музеја.

- Ријеч је о неколико предмета који су нам се тек сада вратили са рестаурације из Беча тако да их први пут јавност види овдје у Семберији - рекао је Јашаревић додавши да је представљено 70 експоната.

Он је навео да су предмети углавном бронзани, нешто мало их је керамичких и представљају, каже Јашаревић, мала умјетничка дјела.

Изложба ових експоната биће отворена до 25. фебруара.