latinica  ћирилица
05/02/2016 |  09:27 | Аутор: Вечерње новости

Протресите тијело и убрзајте циркулацију

Капиларотерапија доприноси бољој прокрвљености цијелог организма. Тренинг за капиларе ефикасан је као и трчање, али не оптерећује срце и зглобове...
Вјежба - Фото: Screenshot/YouTube
ВјежбаФото: Screenshot/YouTube

За бољу циркулацију током зиме, размрдајте и активирајте капиларе у тијелу, јер према неким источњачким теоријама, крв почиње да струји управо у овим малим крвним судовима. За боље резултате развијена је и посебна техника - капиларотерапија.

Она обухвата одређене покрете протресања тијела подигнутих руку и ногу. Наиме, у горњим и доњим екстремитетима налази се много капилара, а када протресамо руке и ноге, у овим крвним судовима се појављују додатне вибрације које побољшавају циркулацију у цијелом тијелу. Вјежба за капиларе ради се у лежећем положају са подигнутим рукама и ногама, јер у таквом положају крв у екстремитетима стреми према доле, а поступно створени вакуум ће довести до убрзане циркулације крви.

Сматра се да на овај начин могу да се спријече многе болести које настају као резултат недовољног кретања, слабе циркулације и лошег метаболизма.

Капиларотерапија, иначе, има дугу традицију у кинеској и јапанској народној медицини, а због једноставности и ефикасности све више се примјењује, јер помаже да се ослободимо ужурбаности, стреса и добро размрдамо послије дуготрајног сједења.

Вјежба за капиларе ефикасна је као и трчање, али не оптерећује срце и зглобове, па може да се ради у свим узрастима и без неке физичке припремљености.

ИЗ ЛЕЖЕЋЕГ ПОЛОЖАЈА

Лезите на леђа, на тврду и равну површину, а испод вратних пршљенова ставите тврд јастук или уролан пешкир. Подигните обје руке и ноге, а стопала савијте према напред да буду паралелна с подом. У овом положају тресите руке и ноге од једног до три минута ујутру, а увече би требало да траје док избројите до 240 или 360.

Напомена: ово је једна од "златних" вјежби чувеног јапанског исцјелитеља, оснивача чувеног система за очување здравља, професора Кацуџо Нишија. Помоћи ће да се циркулација у цијелом тијелу знатно повећа, као да сте се управо вратили са трчања.