latinica  ћирилица
06/02/2016 |  19:10 | Аутор: Агенције

Фонтана из које ће се точити пиво

Пројекат градње фонтане из које ће умјесто воде тећи пиво посвађао је градске власти у словеначком градићу Жалец, смјештеном у долини познатој по производњи хмеља, али је двије трећине већника, на ванредној сједници, одбацило приједлог да се планови обуставе, а новац употреби у друге сврхе, пише љубљански лист „Дневник“.
Пиво (Фото: Thinkstock) -
Пиво (Фото: Thinkstock)

За градњу прве европске фонтане из које ће моћи да се наточи пиво највише се залаже начелник општине Јанко Кос, а подржала га је и национална туристичка организација, која сматра да је ријеч о одличној идеји како град да привуче туристе, а истовремено и промовише словеначко пиво.

Против градње била је конзервативна опозиција, која истиче да је ријеч о бацању пара у општини са око 20.000 становника, у којој су плате десет одсто мање од државног просјека, као и да је финансијска конструкција нетранспарентна. Суздржани су били и „зелени“, јер за фонтану у парку треба срушити неколико стабала. За пројект је у буџету већ осигурано 170.000 евра, што је скоро половина од укупно потребних 350.000 евра.

Градоначелник Кос каже је добар дио преосталог новца већ осигуран из донација заинтересованих предузећа. Уз то, фонтану са пивом подупире и већина становника, показала је једна анкета.

Због чињенице да се финансијски план за фонтану шест пута повећао у односу на прве замисли и због критика које се појављују у јавности, градоначелник је обећао да градња неће почети све док финансијска конструкција не буде потпуно затворена.

Предвиђено је да би фонтану посјећивале туристичке групе и други посјетиоци који би за шест евра купили право да три пута наточе по три децилитра различитих врста словеначког пива са хмељом из тог краја из посебне кодиране кригле, коју је дизајнирао познати умјетник Оскар Когој.

Према рачуници, фонтана би директно исплатила саму инвестицију у наредних десет година.