latinica  ћирилица
09/02/2016 |  08:51 ⇒ 08:53 | Аутор: 24sata.hr

Колико дуго храна може бити на поду, а да је сигурна за јело? (ВИДЕО)

Научно је доказано да се храна која је пала на под смије јести и да у њој неће бити бактерија, односно да је сигурна за здравље.
Кад храна падне на под (Фото: Dreamstime) -
Кад храна падне на под (Фото: Dreamstime)

Ипак, све зависи од тога колико је дуго била на поду.

Правило је врло једноставно - пет секунди. Толико храна може лежати на поду, а да се на њој не почну развијати бактерије.

То тврде научници који су направили експеримент. Бацали су различиту храну на под, мјерили колико је прошло прије него су је подигли, а потом су кроз микроскоп погледали што се догађа.

Било је ту сухе хране, тјестенине, хљеба итд. Бацали су је на различите површине, на тепих, ламинат и на плочице. Сваки комад хране оставили су на поду од три до 30 секунди, па тестирали има ли на њима опсних бактерија - E.coli и stafilokoka. Закључили су на крају како је сва храна сигурна ако на поду није провела дуже од пет секунди.

Најмање бактерија било је на храни подигнутој са тепиха. Такође, на влажној храни бактерије ће се брже размножавати, а на сухој (сланој или слаткој храни) најспорије. Ипак, многи људи не желе појести нешто с пода, можда више јер су гадљиви него што се боје опасних бактерија.