latinica  ћирилица
16/02/2016 |  12:54 | Аутор: Блиц

Научници пронашли лијек за леукемију?

Научници из Фред Хачинсон Центра за истраживање карцинома из Сијетла пронашли су нову, револуционарану методу која за лијечење акутне лимфобластичне леукемије. Ова метода још увијек је у фази испитивања, али резултати који је показала током испитивања дали су наду да би лијек за једну од најтежих болести данашњице ускоро могао бити у употреби.
Леукемија - Фото: илустрација
ЛеукемијаФото: илустрација

Ова терапија користи сопствене имуно ћелије да нападне метастазе рака. Љекари су третирали Т-лимфоците, врсту белих крвних зрнаца, помоћу посебних молекула како би им омогућили да препознају и нападну станице тумора, а потом враћали у тијело кроз инфузију. Молекули које су користили познати су као химерни антиген рецептори, добијени од специјално узгојених генетски модификованих мишева.

Разлог за наду је то што су ова испитивања дала одличне резултате. Чак 94 одсто учесника клиничког истраживања након ове терапије није имало ниједан од симптома леукемије.

Још једна ствар која ово откриће чини тако важним је и то што је овај проценат успјешног лијечења остварен на пацијентима који су били у посљедњем стадијуму болести и којима су љекари предвиђали два до пет мјесеци живота.

- Овако нешто никада пре није забиљежено у медицини, искрено, добити овакве резултате код пацијената код којих је болест толико одмакла. Ипка, пред нам аје дуг пут до коначног рјешења - рекао је Стенли Ридел, вођа истраживања и додао да би ово откриће потенцијално могло да доведе и до напредовања у лијечењу, па коначно и лијека, за неке друге облике карцинома.