latinica  ћирилица
20/02/2016 |  09:00 ⇒ 09:19 | Аутор: СРНА

Јужна Осетија- Референдум о присаједињењу Русији

Предсједник Јужне Осетије Леонид Тибилов рекао је да његова земља жели да одржи референдум о специјалној форми за присаједињење Русији, као један од њених региона.
Цхинвал, главни град Ј.Осетије (Фото: nstarikov.ru) -
Цхинвал, главни град Ј.Осетије (Фото: nstarikov.ru)

Тибилов је у обраћању јужноосетијском парламенту изјавио да ће мапа пута за одржавање референдума бити израђена у року од годину дана.

- Забринути смо због погоршане ситуације у свијету, дешавања у Украјини, Сирији и цијелом Блиском истоку, као и ширења НАТО према границама Русије, те милитаристичке антируске и антиосетијске реторике наших јужних сусједа - истакао је Тибилов.

Он је напоменуо да је "древни сан" Јужне Осетије поновно уједињење са Русијом и одвојеним осетијским народом. ТАСС наводи да је Тибилов сугерисао на Сјеверну Осетију, која је дио Руске Федерације.

У склопу припрема за референдум, биће извршене измјене Устава чиме ће бити омогућено предсједнику Јужне Осетије да од Москве затражи да се интегрише. Тренутно званично име Република Јужна Осетија биће измијењено у "Аланија" како би се лакше присајединили са руским регионом Сјеверна Осетија-Аланија.

Јужна Осетија је прогласила независност 1990. године, након чега су избили сукоби са Грузијом.

У сукобима је погинуло више стотина људи, а око 100.000 је расељено. Насиље је окончано 1992. године стварањем заједничких мировних снага од руских, јужноосетијских и грузијских елемената.

У августу 2008. године Грузија је покренула инвазију на Јужну Осетију са циљем да заузме Чинвали. Русија је неколико часова касније распоредила своје снаге и непријатељства су престала 12. августа.

У сукобима је погинило до 2.000 цивила и 71 руски припадних мировних снага.

Москва је убрзо признала независност Јужне Осетије и Абхазије, другог отцијепљеног грузијског региона.