latinica  ћирилица
23/02/2016 |  13:15 ⇒ 13:16 | Аутор: Б92

Град за забрану пластичних кеса, трговци се побунили

Влада Монтреала саопштила је да планира да забрани употребу пластичних кеса ради смањења количине отпада. Ова одлука нашла се на удару критике локалних трговаца који тврде да ће одвратити муштерије од локалне куповине.

Канадски град ће забранити употребну традиционалних пластичних кеса, али ће поједине трговине и даље моћи да продају дуготрајне кесе од дебљег материјала по цијени од 5 центи.

Забрана ће ступити на снагу у 2018. години, а локална влада наводи да ће претходно примијенити јавни едукативни програм како би код људи подигла свијест о овом проблему и добила подршку јавности.

Градоначелник Монтреала Денис Кодер изјавио је да се нада да ће захваљујући овом потезу пракса коришћења пластичних кеса полако изумријети.

Ипак, ова вијест прилично је онерасположила локалне трговце који сматрају да ће одлука подстаћи људе да се, умјесто за неколико мањих куповина у локалном супермаркету на недјељном нивоу, опредијеле за одлазак у већу набавку у неком од већих маркета.

Они истичу да је у њиховој анкети чак 54 одсто људи било против потпуне забране пластичних кеса. Испитаници су изјавили да им не смета залагање за очување животног окружења, али да не знају како ће нове одлуке утицати на њихов кућни буџет.

Монтреал је један од првих градова који је 2007. увео наплаћивање пластичних кеса, и то 5 центи по комаду. Ова одлука показала се изузетно успјешном јер је употреба пластичних кеса смањена за 50 одсто.