X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
24/02/2016 |  15:25 | Извор: ТАНЈУГ

Србија- Казне родитељима који не вакцинишу дјецу

Родитељи или старатељи који не буду вакцинисалил своју дјецу биће кажњени до 150.000 динара, предвиђено је Законом о заштити становништва од заразних болести.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

Овај закон је данас усвојила Скупштина Србије. Тај износ платиће и они који у поступку епидемиолошког испитивања не говоре истину и не дају тачне и потпуне податке значајне за откривање извора и начина преношења заразне болести.

Казна је предвиђена и ако се особа не придржава налога доктора медицине када је одређена обавеза превоза санитетским возилом или мјера изолације и лијечења, као и ако се прије путовања у земљу у којој има колере, куге, великих богиња, жуте грознице, вирусних хеморагијских грозница и маларије, као и по повратку из тих земаља, не придржава обавеза прописаних законом.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је у скупштинској расправи да се законом обезбеђује "висок ниво заштите живота и здравља људи, спречавање и сузбијање заразних болести, као и њихово одстрањивање и искорјењивање".

Како је истакао, за боравак дјеце у предшколским, као и у установама за смјештај дјеце без родитељског старања, неопходна је обавезна имунизација, осим у случају постојања медицинске контраиндикације коју утврђује љекар.

Имунизација је обавезна за дјецу против туберкулозе, дифтерије, тетануса, великог кашља, дјечје парализе, малих богиња, рубеола, заушака, вирусног хепатитиса Б, обољења изазваних хемофилусом, инфлуенција типа Б и обољења изазваних стрептококом-пнеумонијом.

Имунизација је обавезна и за особе изложене одређеним заразним болестима - хепатитисом Б, хепатитисом А, трбушном тифусу, бјеснилу, тетанусу, као и за особе које у току рада могу бити изложене тим болестима.

Вакцина ће бити обавезна и за особе у посебном ризику од болести хепатитисом Б, грипа, менингелних болести, обољења изазваних стрептококом-пнеумоније и хемофилусом инфлуенција Б, варичеле, инфекције изазване респираторним, синицијалним вирусима, имунодефицијенти и окогени пацијенти.

Такође и за путнике у међународном саобраћају, против жуте грознице и других заразних болести по захттеву земаља у које се путује.