X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
24/02/2016 |  18:25 ⇒ 18:34 | Извор: sputniknews.com

Научници: Индијанци воде поријекло из Сибира (ФОТО)

Послије више од стотину година расправе, научници су коначно доказали да су племена америчких Индијанаца, као што су Астеци, Ирокези или Инке, уско повезани са етничким групама из Сибира.
Индијанци (Фото: Pinterest) -
Индијанци (Фото: Pinterest)

Руски истраживачки тим, предвођен истакнутим генетичарем доктором Олегом Балановским, потврдио је раније спекулације и студије о том питању.

- Та студија потврђује теорију да су алтајски народи уско повезани са Индијанцима. Ми сада имамо јасан доказ и бесмислено га је оспоравати - каже генетичар Валериј Иљински из Института за општу генетику РАН.

Поријекло Индијанаца вишедеценијски је предмет живих расправа. Резултати који су објављени 2013. године, потврдили су спекулације да Индијанци воде поријекло од сибирских народа који су регион напустили прије 20.000 до 30.000 година.

Истраживачки тим Балановског прегледао је ДНК узорке различитих националности и потврдио да Индијанци имају заједничко поријекло с алтајским етничким групама. Још један занимљив налаз односио се на везу Индијанаца са домороцима Аустралије и Меланезије.

Индијанци (Фото: Илустрација)

- То је запањујуће, зато што се налазе на супротним крајевима планете - рекао је Балановски.

Истраживачи ће наставити да раде на расвјетљавању овог питања, јер је нејасно како је дошло до миграција из Сибира у друге крајеве свијета.