X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
27/02/2016 |  10:24 | Извор: Агенције

Зависност од „Фејсбука“ активира исте центре мозга као кокаин?

Резултати истраживања које су спровели амерички стручњаци показују да зависност од интернета активира исте дијелове мозга као дрога, али је одвикавање много лакше.
Фејсбук - Фото: Beta/AP
ФејсбукФото: Beta/AP

Непрегледна временска линија на Фејскбук профилу на исти начин утиче на мозак као и кокаин. Зависност од ове друштвене мреже може се уочити током скенирања мозга оних који не могу да одоле вијестима са мреже, тврде калифорнијски стручњаци.

Испитаници су попуњавали упитник у којем су оцјењивали колико су зависни од друштвене мреже Марка Закерберга на основу студије под називом "Disability and Trauma", објављене у часопису "Psychological Reports".

Потом су им показане групе фотографија међу којима су неке имале везе са Фејсбуком. Када би се појавила таква слика требало је да притисну тастер. Они који би имали бржу реакцију имали су више бодова и у тесту зависности.

Стручњаци су утврдили да Фејсбук активира амигдалу, дио мозга одговоран за утврђивање важности догађаја и емоција, као и стриатум, област која учествује у процесуирању и очекивању награде.

Оно што је забрињавајуће је што су неки испитаници реаговали на Фејсбук брже него на саобраћајне знаке.

„То је застрашујуће када мало размислите, јер то значи да корисници могу да реагују на поруку на Фејсбуку прије него на услове у саобраћају уколико користе телефон или сличан уређај током вожње“, објаснио је Офир Турел, професор Калифорнијског државног универзитета.

Међутим, утврђено је да одговор на импулсе код зависника од Фејсбука није био нерегуларан током истраживања, што није случај код зависника од наркотика.

„То је добар знак, јер то значи да на понашање може да се поправи одговарајућом терапијом. Претпостављамо да узрок зависног понашања лежи у слабој мотивацији да се контролише понашање, што је дјелимично резултат претјераног коришћења технологије. А то је релативно бенигно у поређењу са злоупотребом супстанци које изазивају зависност“, истакао је професор Турел.

Зависници од Фејсбука и Твитера имају симптоме сличне оним код наглог престанка коришћења дроге. Такође, друштвене мреже изазивају већу зависност од дувана и алкохола, тврде стручњаци.