latinica  ћирилица
29/02/2016 |  14:17 ⇒ 14:40 | Аутор: Агенције

Како одабрати чоколаду која је добра за здравље

Потрага за добром чоколадом може бити крајње изазовна због лаког заваравања са сјајном амбалажом и лажним тврдњама произвођача.

Знајући како да препознате квалитетну чоколаду, редуковаћете ниво стреса, али и учинити корак више ка побољшавању здравственог стања будући да тамна чоколада има бројне здравствене благодати.

У прилог благодетима које људском организму доноси квалитетна чоколада говори истраживање спроведено на 25.000 испитаника који су дневно конзумирали 100 грама висококвалитетне чоколаде. Тада је показано да су те особе значајно смањили ризик од срчаних болести и удара.

Већа горчина, већи квалитет

Термин 'тамно' за чоколаду није регулисала свјетска прехрамбена администрација, зато се чоколада може називати тамном чак и кад то није. Из здравствене перспективе, приликом куповине тамне чоколаде, за разлику од млијечне или бијеле чоколаде, добијате већу концентрацију флавоноида и полифенола – антиоксиданса који се боре са слободним радикалима повезаних с болешћу. Занимљиво је да се показало како тамна чоколада садржи знатно више антиоксиданса од боровница. Зато читајте декларације и бирајте оне с високим процентом какаа, а да бисте искористили здравствене добробити чоколаде, одлучите се за ону која у себи садржи 70 одсто какаа.

Какао путер

Добра масноћа у квалитетној чоколади зове се какао путер и он је извор стеаринске киселине која је добра за срце. Избнегавајте лажне чоколадне производе које произвођачи покушавају да вам подвале као праве. Производи којима на листи састојака стоји натпис 'дјелимично хидрогенисано' су они које треба да избјегавате. Ове транс масти директно су повезане с болестима срца.

Бирајте мања паковања

Већина људи може да приушти мало дневно уживање у тамној чоколади. Наиме, након што су жене са историјом срчаних удара недељно јеле један до два оброка од квалитетне чоколаде, показало се да су смањиле ризик од хоспитализације због застоја рада срца за 32 одсто у односу на оне који су недјељама конзумирали одређене количине слаткиша, наводи се студији објављеној у научном часопису "Heart Circulation".

По питању чоколаде препоручује се избегавање прекомерне количине тако што ћете бирати појединачно умотане чоколаде. Чин скидања омота с чоколаде ће вас успорити и дати вашим хормонима ситости довољно времена да регистрирају задовољство. Како се наводи у једној студији објављеној у часопису "Appetite", људи у просеку конзумирају 41 одсто мање калорија кад желе да једу умотане грицкалице.

Мање је више

Како бисте направили чоколаду потребан вам је какао, какао путер, шећер, а некад и ванилија. Ипак, бројним произвођачима чоколада то није довољно. Због очигледне навике произвођача која укључује пуњење чоколада додатним састојцима, такве типове чоколадних посластица покушајте избјећи бирајући марке произвођача који користе чисте састојке.

Додатак бобица и орашастих плодова

Чаробан процес који чоколада чини за здравље не почиње у устима, већ у дебелом цреву. Ново истраживање чоколади приписује прецизне здравствене благодети. Комбинујући чоколаду с чврстим влакнима које се налазе у орашастом и бобичастом воћу, додатно ћете подстаћи здравствене предности чоколаде.