latinica  ћирилица
02/03/2016 |  14:16 ⇒ 14:47 | Аутор: Агенције

Остварен најдужи директан лет на свијету Дубаи-Окленд

Авион ваздухопловне компаније Емирејт Ерлајнс, Ербас А380, који је данас слетио на Нови Зеланд, остварио је, како се вјерује, најдужи директан лет на свијету који постоји у путничком реду летења.
Фото: Thinkstock - Фото: илустрација
Фото: ThinkstockФото: илустрација

Према подацима индустријског вебсајта airwaysnews.com, авион је без успутних слијетања прелетио линију Дубаи-Окленд (Нови Зеланд) дугу 14.200 километара, надмашивши ранији рекорд аустралијског Квантаса од 13.800 километара на рути Сиднеј-Далас из 2014. године, преноси агенција Франс прес.

Како наводи портал, ово је истовремено био и лет с најдужим трајањем, будући да су путници у ваздуху провели 17 сати 15 минута у повратку из Окленда у Дубаи.

Међутим, очекује се да ће овај рекорд бити кратког вијека, пошто ће предстојећи Емирејтсов лет од Дубаија до Панама Ситија, планиран за крај овог мјесеца, трајати 17 сати и 35 минута, додаје се у информацији.

Из Емирејтса кажу да ће то бити "једна од најдужих авио-линија у свијету по удаљености".

"Али, уз помоћ паметне технологије и доброг планирања, путници ће стићи до свог одредишта у најкраћем могућем времену", наводи се у саопштењу компаније.

Инаугурални лет Дубаи-Окленд је реализован с авионом А380, а редовни летови ће се обављати летилицом Боинг 777.

Новозеландски министар саобраћаја, Симон Бриџис, изјавио је да директан лет, који је за три сата смањио садашње вријеме путовања на линији Дубаи-Окленд, побољшава повезаност Новог Зеланда са остатком свијета.