latinica  ћирилица
03/03/2016 |  20:25 | Аутор: Вечерње новости

Кардамом подстиче метаболизам и снижава притисак

Заштитни је знак источњачке кухиње. Подстиче метаболизам и циркулацију крви у плућима, побољшава варење, спријечава мучнину...
Кардамом зачин - Фото: илустрација
Кардамом зачинФото: илустрација

Међу зачинским биљкама кардамом (Elettaria cardamomum) заузима посебно мјесто, јер се користи миленијумима у свим кухињама свијета, нарочито у индијској и арапској. Индуси не могу да замисле пилав без овог зачина, као ни индијски чај. У скандинавским земљама се ставља у пекарске производе, месо и кобасице. У нашем језику се одомаћио назив кардамон.

Иако постоји и бијели и црни, аутентичним се сматра само зелени и послије шафрана је најскупљи зачин на свијету. Може да се користи заједно са махуном или мљевени, који брзо губи арому и природних уља, па се меље у малој количини, прије него што се стави у јело. Ако је рецепт цијело зрно, махуна се мало отвори, да би у кувању кардамом пустио препознатљиву арому и укус. Десет махуна је једнако што и 1,5 кашичица мљевеног зачина, с тим што се махуне не једу. У источњачкој кухињи се често кардамом комбинује са каранфилићем и циметом.

Осим што је укусан, веома је и љековит. Његова својства позната су од давнина, посебну вриједност има у индијској традиционалној медицини, гдје се користи сиров, у облику тинктуре, као етерично уље или чај. Најдјелотворнији је код органа за варење. Подстиче метаболизам и тако побољшава варење, ублажава надимање, грчеве, болове у стомаку, жгаравицу и мучнину. Само прстохват кардамома помаже против мучнине и повраћања.

Добар је и диуретик, па се користи код проблема уринарног тракта. Истовремено, чисти бубреге и снижава висок крвни притисак. Помаже у детоксикацији организма, посебно се препоручује особама које претјерано пију кафу. Препоручује се и код инфекције зуба и десни, јер је један од најбољих извора јаког антисептика - цинеола. Управо цинеол убија бактерије које доводе до лошег даха.

Дјелотворан је и за менструалне тегоба, помаже у лијечењу астме, јер подстиче циркулацију крви у плућима. Чај од кардамома и цимета смирује упалу грла и промуклости због прехладе и грипа. Међутим, народни љекари упозоравају да не треба претјеривати у употреби овог зачина јер може доћи до узнемирења и иритације органа за варење. Труднице, дојиље и дјеца би требало посебно да обрате пажњу на то.