latinica  ћирилица
03/03/2016 |  21:01 ⇒ 21:18 | Аутор: СРНА

Бијељина: Приказан филм "Сарајевски егзодус - три тачке на мир"

У Бијељини су вечерас поводом 20 година од егзодуса Срба из Сарајева приказани документарни филм и отворена изложба документарних фотографија о овој постдејтонској сеоби 120.000 Срба на простор Републике Српске.
Драган Елчић - Фото: СРНА
Драган ЕлчићФото: СРНА

Аутор дугометражног документарног филма у трајању 52 минуте Драган Елчић рекао је да је ово вече премијерног приказивања филма посебан и потресан тренутак за њега, али и све људе којима је у посљедњих 20 година у сјећању остало све што се тада, у егзодусу, али и за све вријеме рата Србима дешавало у Сарајеву.

- Мени је посебно тешко јер сам све ове ствари, снимајући раније филм "Крстић", прошао, а сада 20 година касније поново сам узео тај сирови материјал, нисам га гледао 20 година јер у емотивном и сваком другом смислу страшно ме погађају и страшно су ме погодиле све те ствари - рекао је новинарима аутор филма, који је и сам био у егзодусу.

Елчић је истакао да је филм "Сарајевски егзодус - три тачке на мир" архивски, базиран искључиво на материјалима које је скупљао, везано за период егзодуса.

Он је навео да је идеал засјенио жртву те да су људи кренули у егзодус зарад стварања Републике Српске.

- Све оно што су прошли за четири године кулминирало је Нато бомбардовањем, потом Дејтонским мировним споразумом и то су цјелине које су изграђене у четири сегмента филма - рекао је Елчић.

Он је истакао да није гледао филм.

- Урадио сам га, али нисам имао снаге да га погледам. Радио сам га у сегментима, по секвенцама. Нисам видио цјелину и не знам да ли ћу икако моћи - додао Елчић.

Борислав Врљеш, аутор изложбе фотографија – докумената егзодуса, али и оних о 1. марту 1992. године, дану страдања српског свата на Башчаршији, рекао је да је било веома тешко прикупити све вечерас изложене фотографије.

Бијељина- Изложба о егзодусу Срба из Сарајева (Фото: СРНА)

- Запрепастила ме чињеница да на интернету није било могуће наћи ниједну фотографију тог времена. Припала ми је част да припремим ову изложбу, добио сам повјерење организатора, а био је то веома озбиљан посао - рекао је Врљеш.

Он је навео да је битно изложбу посматрати хронолошки – од панораме града Сарајева, преко убиства старог свата... до фотографије стопа као симбола да у том граду не живе више Срби, да су отишли.

Врљеш је захвалио Новинској агенцији "СРНА" за уступљени материјал за ову изложбу.

Он је најавио да ће у Београду почетком априла бити приказан Елчићев филм и изразио очекивање да ће уз то бити постављена и ова изложба.

Вечерашња поставку чине 42 фотографије одабране од око 500 фотографија. Већина их је скинута са платна, са филма о егзодусу.

Изложба ће након Бијељине бити пред публиком Источног Сарајева, Бањалуке, али и у другим градовима Републике Српске и Србије.

У име организатора ове манифестације, Удружења "Пријатељи Илијаша", предсједник тог удружења Миленко Зупур рекао је да оба остварења свједоче о егзодусу Срба из Сарајева, прије 20 година.

- Сретни смо што су и филм и фотографије након 20 година угледали свјетло дана и што, коначно, могу да посвједоче о истини која се тада догодила српском народу - рекао је Зупур.

Премијера дугометражног документарног филма "20 година од егзодуса Срба са подручја Сарајева", режисера Драгана Елчића, одржана је у градском Центру за културу.

Изложба документарних фотографија које су настале у егзодусу, у фебруару и марту 1996. године, отворена је након пројекције филма у Галерији Центра за културу.

Централна академија поводом обиљежавања 20 година од егзодуса биће одржана 12. марта у Бијељини, у регији гдје се након егзодуса настанило највише породица сарајевских Срба.

"Идеал је засјенио жртву и покренуо постдејтонски егзодус сарајевских Срба, зарад мира и остварења сна, за стварање Републике Српске", наводи се у промотивном споту за манифестацију о егзодусу чији је организатор Удружење грађана "Пријатељи Илијаша".