latinica  ћирилица
14/03/2016 |  12:32 ⇒ 12:33 | Аутор: Агенције

Стајање подиже енергију

Људи који су у истраживањеу стајали 60 до 90 минута дневно имају више енергије од колега "закуцаних" за столицу.
Посао - Фото: илустрација
ПосаоФото: илустрација

Задовољнији су на крају радног дана, а продуктивност није ништа мања него да су осам сати провели сједећи.

Већ годинама нас лекари упозоравају на опасности дуготрајног сједења истичући да нас то води у хроничне болести, попут дијабетеса, кардиоваскуларних обољења, гојазности. Поражавајући подаци ништа не значе канцеларијским радницима којима се чини да су осуђени да радни вијек проведу на столици. Да није баш тако, доказују фирме које су почеле да уводе столове који омогућавају запосленима стајање.

Колико то заправо значи радницима, али и компанијама, доказује прва студија на ову тему која долази са Универзитета у Сиднеју. Истраживачи су током пет мјесеци посматрали групу радника у кол-центру који су користили флексибилне столове поред којих се може сједити, али и стајати и упоредили их са традиционалним запосленима.

Установили су да људи који су стајали 60 до 90 минута дневно имају више енергије од колега "закуцаних" за столицу. Задовољнији су на крају радног дана, а кад је ријеч о продуктивности, она није ништа мања него да су осам сати провели сједећи.

Вођа истраживања др Џозефин Чау каже да се не може одмах прећи на осмочасовно стајање. Као што да бисте се припремили за маратон, не можете преко ноћи истрчати 42 километра, тако и овој дисциплини треба ићи постепено, са два сата стајања дневно навише.