latinica  ћирилица
14/03/2016 |  15:33 ⇒ 18:34 | Аутор: РТРС

Приједор: Хронични болесници на удару наглих промјена времена (ВИДЕО)

У последњих мјесец дана, у приједорском Дому здравља, више је пацијената са респираторним инфекцијама.
Дом здравља - преглед - Фото: РТРС
Дом здравља - прегледФото: РТРС

Временске осцилације и велике температурне промјене и то у кратком периоду проузроковале су компликације код хроничних болесника. Истовремено је повећан број обољелих од вирусних инфекција. Ипак, љекари кажу – све је како су и очекивали за ово доба године.

Повишена температура, кашаљ , главобоља, грозница, болови у мишићима само су неки од сиптома вирусних инфекција. У приједорском Дому здравља нису велике гужве, али вирусно заражених пацијената итекако има.

Најчешће се јављају пацијенти са респираторним инфекцијама. За сада још,бојазни од епидемије нема. Да би све то избјегли битно је кажу, љекари избјегавати затворен простор и гужве, провјетравати просторије, узимати доста течности и свјежег воћа.

- Превенција, наравно су витамински препарати. Превенција је и неки здрав живот у смислу здраве прехране и физичке активности. Не подразумијева да се човјек затвори у кућу, јер то заиста нема никаквог ефекта, али неки здрав живот и избјегавање неких маса је за сад најбоља превенција, истакла је Гордана Радановић, доктор породичне медицине.

Вирусне инфекције су типичне за све узрасте пацијената. Савјет - јачање имунитета и опрез у сезони вируса. Такође, узимање антибиотика без љекарске препоруке није препоручљиво. Апотекари кажу, повећане потражње и то за одређеним производима има.

- Као што се повећавају респираторне инфекције, тако се повећава и потрошња. То су обично антибиотици и антипиретици, то су средства за снижење температуре, витамини и тако даље, нагласио је Милан Кубат, магистар фармације.

Астматичарима и пацијентима са хроничним обољењима не препоручују се активности приликом магловитог времена, којег у граду на Сани не мањка.