latinica  ћирилица
18/03/2016 |  16:01 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

БЛ: Представљена "Нормативна граматика српског језика - ијекавско издање" (ВИДЕО)

У Бањалуци је представљена "Нормативна граматика српског језика - ијекавско издање" чији су аутори академици Иван Клајн и Предраг Пипер.
Ћирилица - Фото: РТРС
ЋирилицаФото: РТРС

Значај ове граматике је велик јер она настоји да регулише језичко понашање на цијелом српском језичком подручју. Промоцију је организовало Друштво чланова Матице Српске у Републици Српској. 

Значај ове граматике је вишеструк, јер сваки књижевни језик има норму, којом је прописано како треба исправно говорити. Ова граматика има експлицитну норму, јер се у посебним напоменама наводи шта је правилно, а шта неправилно у говору срског језика.

- Срби говоре и екавски и ијекавски и треба да једнако развијамо, култивишемо и канализујемо оба та изворна лика нашег књижевног језика. Томе и  доприносимо овом граматиком - истакао је академик Предраг Пипер.

У очувању идентитета једног народа потребан је здрав однос према језику који се огледа у поштовању језичке норме и културе. Ово је прво ијекавско издање, а ауторима и Матици Српској веома је важно да се његује, како екавски изговор тако и ијекавски.

- Ова граматика представља добру основу да се прво идентификује актуелна српска језичка норма, али она омогућава почетак даљег процеса да се употпуни састав норме и да се истрајно и темељно ради на опису српског језичког стандарда - рекао је Миливоје Алановић, професор Филолошког факултета у Новом Саду.

Ову граматику прошле године објавила је Матица Српске у Новом Саду уз финансијску подршку Представништва Републике Српске у Србији.